Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο ΚΠΙΣΝ | Δευτέρα 21.12.2020

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο ΚΠΙΣΝ | Δευτέρα 21.12.2020

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Ο Πέτρος και ο λύκος στο Καρναβάλι των ζώων»

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 20:30

Mια ξεχωριστή συναυλία για όλη την οικογένεια, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 20:30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην εισαγωγή της συναυλίας παρουσιάζονται η Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ραλφ Βον-Ουίλιαμς, καθώς και δύο διασκευές για χάλκινα πνευστά σε γνωστά θέματα από τον «Καρυοθραύστη» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και την «Αγάπη για τρία πορτοκάλια» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Ακολουθούν δύο αγαπημένα και διαχρονικά έργα, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και συνθέτες με ήρωες ζώα και ανθρώπους.

«Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σεν Σανς, αποτελείται από μικρές εικόνες που περιγράφουν, με ευφάνταστο και κωμικό τρόπο, έναν χορό μεταμφιεσμένων ζώων. Μέσα από τα εντυπωσιακά ηχοχρώματα της ορχήστρας και των δύο πιάνων, ένας ελέφαντας λικνίζεται στον ρυθμό ενός βαλς, χελώνες χορεύουν ένα αργό καν καν, κότες χαλούν τον κόσμο με τις φωνές τους, ψάρια κολυμπούν σ’ ένα ενυδρείο, καθώς ο κούκος λαλεί στο δάσος. Αρκεί να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου και τη μουσική να καθοδηγήσει τη φαντασία.

Γιώργος Πέτρου

Σολίστ στα δύο πιάνα η Νεφέλη Μούσουρα και ο Γιώργος Πέτρου.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, μια διασκεδαστική ιστορία όπου τα όργανα της ορχήστρας ερμηνεύουν τους ρόλους των χαρακτήρων. Η μεγαλοφυΐα του συνθέτη μπλέκει αριστοτεχνικά τον λόγο με τη μουσική σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μικρών και μεγάλων.

Νεφέλη Μούσουρα

Το παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συναυλία live στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.SNFCC.org), καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Λευτέρης Ελευθερίου

Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ2, την Πρωτοχρονιά, στις 14:00

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Pyotr Ilyich Tchaikovsky  – March from «The Nutcracker» σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Αrthur Frackenpohl

Sergei Prokofiev – March from the opera «The love for Three Oranges», Op.33c σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Simon Cox

Ralph Vaughan Williams: Fantasia on Greensleeves

Camille Saint Saens –Le carnival des animeaux

Sergey Prokofiev – Peter and the Wolf, Op. 67