Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Άρη Αλεξάνδρου (2 Ιουλίου...

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Άρη Αλεξάνδρου (2 Ιουλίου 1978)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Άρη Αλεξάνδρου (2 Ιουλίου 1978)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του λογοτέχνη Άρη Αλεξάνδρου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 2 Ιουλίου 1978, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς – Άρης Αλεξάνδρου».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς», με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Άρη Αλεξάνδρου.

Η Καίτη Δρόσου, ποιήτρια και σύντροφος του Άρη Αλεξάνδρου,  περιγράφει χαρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή του, ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε τα πρόσωπα και τα πράγματα και του χαρακτήρα του. Αναφέρεται ιδιαιτέρως στη μακρόχρονη παραμονή του στην εξορία μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, στην απομόνωσή του από τους υπόλοιπους κρατούμενους λόγω της απόστασης που τήρησε από την επίσημη γραμμή της Αριστεράς, αλλά και στην επιμονή του να συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος περιγράφει τη στάση του Άρη Αλεξάνδρου απέναντι σε κάθε είδους εξουσία, τον σιωπηλό και επίμονο τρόπο του να παραμένει ανέντακτος και ταυτόχρονα βαθύτατα πολιτικός. Παράλληλα, περιγράφεται η στενή σχέση που είχε με τον Γιάννη Ρίτσο, ιδίως μέσα από την αλληλογραφία τους και την παρότρυνση του Ρίτσου, προκειμένου να ολοκληρώσει το «Κιβώτιο».

Η εκπομπή περιλαμβάνει αρχειακό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, μέσω του οποίου πλαισιώνεται η αφήγηση και παρουσιάζεται το έργο του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περίοδο αυτοεξορίας του Άρη Αλεξάνδρου στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Στο Παρίσι, ο Άρης Αλεξάνδρου και η Καίτη Δρόσου, αρνούμενοι για άλλη μία φορά να ενταχθούν σε πλαίσια πολιτικά, παλεύουν για την επιβίωση, όμως εκεί θα ολοκληρωθεί λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή «Το Κιβώτιο», ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της νεότερης Ελλάδας.

Έτος παραγωγής: 2011

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/aris-alexandroy-2-ioylioy-1978-2/