Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Λάγιου (11.04.1991)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Λάγιου (11.04.1991)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Δημήτρη Λάγιο (11 Απριλίου 1991)

Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Λάγιου, στις 11 Απριλίου 1991. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Νέα Πρόσωπα – Δημήτρης Λάγιος».

Η εκπομπή, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ στις 10 Μαΐου 1983, είναι αφιερωμένη στον Δημήτρη Λάγιο. Ο ίδιος μιλά στον Δημήτρη Λέκκα για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Ζάκυνθο, για τις σπουδές του στην Αθήνα και την Αμερική, τη μελοποίηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», αλλά και για την οργανική μουσική.

Αναφέρεται επίσης, στη συνεργασία του με καταξιωμένους καλλιτέχνες και εξηγεί τι ρόλο παίζει στη δουλειά του το λαϊκό στοιχείο. «Την έμπνευσή μου την αντλώ από το λαό, γιατί από εκεί βγήκα κι εκεί μέσα είμαι», λέει χαρακτηριστικά.

Τραγούδια του ερμηνεύουν η Ειρήνη Αγγέλου, η Ελένη Βιτάλη, ο Νίκος Δημητράτος, ο Αντώνης Καλογιάννης και η Σωτηρία Μπέλλου, ενώ παρακολουθούμε τον ίδιο εν ώρα δημιουργίας, όπως και να παίζει πιάνο, ερμηνεύοντας την εισαγωγή από την «Κάλβειο Ραψωδία».

Παράλληλα, προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την επαγγελματική και την προσωπική του πορεία.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Δημήτρης Λέκκας

Σκηνοθεσία: Χρίστος Χειμαράς

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dimitris-lagios-11-aprilioy-1991-2/