Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου (17.04.2012)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου (17.04.2012)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Δημήτρη Μητροπάνο (17 Απριλίου 2012)

Πριν από επτά χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές, ο Δημήτρης Μητροπάνος (17 Απριλίου 2012). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η συνάντηση της Κυριακής – Δημήτρης Μητροπάνος».

Βάλια Πετούρη φιλοξενεί στην εκπομπή τον Δημήτρη Μητροπάνο και μαζί ξετυλίγουν το κουβάρι της καλλιτεχνικής και προσωπικής του πορείας.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου έζησε μέχρι τα 16 του χρόνια. Πολύ νωρίς ξεκίνησε την τραγουδιστική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος τον στήριξε ιδιαίτερα στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Κι όλες οι συνεργασίες του, όμως, που ακολούθησαν ήταν αξιοζήλευτες: Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου και πολλοί ακόμη. Το 2002, που προβλήθηκε η εκπομπή, o Δημήτρης Μητροπάνος έκλεινε 37 χρόνια στο τραγούδι.

Ο ίδιος θυμάται τα πρώτα του βήματα δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, στον οποίο, όπως λέει, χρωστάει πολλά. «Με σημάδεψε σε πάρα πολλά πράγματα και στη δουλειά και στη ζωή και στον τρόπο που πρέπει να κινούμαι στο χώρο», παραδέχεται.

Επίσης, αναφέρεται στα μουσικά του ερεθίσματα, εξηγεί πώς κάνει την επιλογή των τραγουδιών που θα ερμηνεύσει, αλλά και τι σημαίνει να είναι κάποιος καλλιτέχνης. Μιλά για τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα, τα οποία, όπως λέει «μπορεί να ήταν δύσκολα, αλλά υπήρχε αγάπη», την εποχή που ήταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, την οποία χαρακτηρίζει μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, ενώ αποκαλύπτει τι τον οδήγησε στην Αριστερά.

Ακόμη, μιλά για το ελληνικό τραγούδι, για την πολιτική ζωή της χώρας, για την Πλάκα, όπου τραγούδησε για πρώτη φορά το 1966 και που είναι μια περιοχή που αγαπά πολύ, καθώς και για τη σύζυγό του Βένια και τις δύο κόρες τους.

Για τον Δημήτρη Μητροπάνο μιλούν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Πασχάλης Τερζής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Τάκης Μπενάς και ο παιδικός του φίλος Βασίλης Γιαννιός.

Τέλος, τον βλέπουμε να ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ενώ προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την καλλιτεχνική και προσωπική του διαδρομή.

Σκηνοθεσία: Λένια Τσεκούρα

Έτος παραγωγής: 2002

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dimitris-mitropanos-17-aprilioy-2012-2/