Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (23.06.2005)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (23.06.2005)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μανόλη Αναγνωστάκη (23 Ιουνίου 2005)

Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, στις 23 Ιουνίου 2005. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η περιπέτεια ενός ποιήματος – Μανόλης Αναγνωστάκης».

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» σκιαγραφείται το πορτρέτο του Μανόλη Αναγνωστάκη και παρουσιάζονται τραγούδια βασισμένα στην ποίησή του και μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται πώς γνωρίστηκε με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, μιλά για τη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους και την αλληλογραφία που είχαν, η οποία οδήγησε στη συνεργασία τους και τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον ίδιο.

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μιλάει για την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη και τη μαχητική και σαρκαστική αντιμετώπιση της ζωής, που, όπως λέει, προτείνει ο ποιητής μέσα από τα έργα του. Επισημαίνει τη λιτότητα του έργου του, το οποίο μοιάζει να περικλείει το σύνολο της ζωής και του κόσμου στην ολότητά τους, αλλά υπογραμμίζει και την ιδιαίτερη σχέση του με την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία μεταμορφώνεται στο έργο του σε μια πόλη όπου συντελούνται όλα τα ανθρώπινα δράματα.

Επίσης, ο Τίτος Πατρίκιος επιλέγει και διαβάζει αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές του φίλου του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Δημητριάδη και ο Πέτρος Πανδής, τους οποίους συνοδεύουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Τάσος Καρακατσάνης, ερμηνεύουν μελοποιημένα ποιήματά του.

Η εκπομπή περιλαμβάνει απόσπασμα από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς», όπου η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, μελοποιημένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Έτος παραγωγής: 1990

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μιχάλης Γαλανάκης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-anagnostakis-23-ioynioy-2005-2/