Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) [13.12.1995]

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), που «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 1995, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/την εκπομπή «Γελοιο-γραφίες? και σκιτσογράφοι – Μέντης Μποσταντζόγλου».

Η εκπομπή, που προβλήθηκε το 1987 στην ΕΡΤ-2, είναι αφιερωμένη στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα, ζωγράφο και στιχουργό Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστό ως Μποστ.

Ο Μποστ θυμάται το πρώτο σκίτσο που έκανε στα επτά του χρόνια, στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Η έρημος Ζακχάρα», το πέρασμά του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τη συνεργασία του με το παιδικό περιοδικό «Θησαυρός των Παιδιών» και στη συνέχεια με τον «Ταχυδρόμο». Ακόμη, αναφέρεται στη στήλη του «Το μποστάνι του Μποστ», μέσα από την οποία ξεκίνησε την πολιτική γελοιογραφία, στη συνεργασία του με την εφημερίδα «Ελευθερία», αλλά και στο μαγαζί που άνοιξε το 1966.

Μιλά επίσης, για τους ήρωές του Πειναλέων, Ανεργίτσα και Μαμά Ελλάς, για το βιβλίο που ετοίμαζε εκείνη την εποχή «Πόλεμος και Ειρήνη» κι εξηγεί γιατί σταμάτησε τη γελοιογραφία και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, τονίζοντας: «Η κυρίως δουλειά μου είναι ζωγράφος. Η ταυτότητά μου λέει ζωγράφος, ασχέτως αν με παραδέχονται ή δεν με παραδέχονται οι κριτικοί ζωγραφικής. Ελπίζω ότι μετά θάνατον θα αναγνωριστώ».

Τέλος, αναφέρεται στα θεατρικά έργα που έχει γράψει, στα εξώφυλλα δίσκων που έχει φιλοτεχνήσει, ενώ αποκαλύπτει γιατί σε όλους τους πίνακές του βάζει τίτλους και μάλιστα ανορθόγραφους.

Για τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του μιλούν οι γιοι του Γιάννης και Κώστας Μποσταντζόγλου, ενώ η εκπομπή διανθίζεται με σκίτσα, γελοιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής του, χαρακτηριστικά δείγματα της πολύχρονης δουλειάς του.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Αρώνης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/mentis-mpostantzogloy-13-dekemvrioy-1995/