ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή | Κυριακή 29.01.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου
στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» με την Άννα Σακαλή
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στις 09:00

Τον συγγραφέα και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος  Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, δόκτορα Φώτη Παπαθανασίου, φιλοξενεί η Άννα Σακαλή στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις», που μεταδίδεται την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στις 9 το πρωί από το Τρίτο Πρόγραμμα. Αφορμή, η κυκλοφορία του τελευταίου συγγραφικού του έργου «Πού χάθηκε το Γκράαλ;  Ανατολή και Δύση στην Ευρώπη του 13ου αιώνα».

Tι σχέση μπορεί να έχει η Ελεονώρα της Ακουιτανίας, η Γαλλίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε δύο βασιλιάδες και γέννησε τρεις, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, με τους αιρετικούς Καθαρούς που φυλάσσουν το Ιερό Δισκοπότηρο στο κάστρο του Μονσεγκίρ στα Πυρηναία, με τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Γ ́ Δούκα Βατάτζη, χάρη στον οποίο οι Βυζαντινοί ξαναπήραν την Πόλη και με τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκο Β ́, που μιλάει Ελληνικά και αλληλογραφεί με τον Βατάτζη; Πώς συνδέονται όλοι τους με το Άγιο Δισκοπότηρο, το γνωστό Γκράαλ των ιπποτών του Βασιλιά Αρθούρου, αλλά και τον «Πάρσιφαλ» του φον Έσενμπαχ, τον πρωταγωνιστή της τελευταίας όπερας του Ριχάρδου Βάγκνερ;

Για όλα αυτά μιλάει ζωντανά στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος ο συγγραφέας και δίνει απάντηση στο ερώτημα: «Πού χάθηκε το Γκράαλ;».

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

Ο δρ Φώτης Παπαθανασίου