«Μουσικές αφηγήσεις» στο Τρίτο Πρόγραμμα 19.02.2017

«Μουσικές αφηγήσεις» στο Τρίτο Πρόγραμμα 19.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                 

«Μουσικές αφηγήσεις» στο Τρίτο Πρόγραμμα

«Η τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 09:00

Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1)

Τη νουβέλα «Η τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, παρουσιάζει η ραδιοφωνική παραγωγός Άννα Σακαλή από την εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις», που μεταδίδεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 9 το πρωί, από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος.

Η νουβέλα, η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε (σε συνέχειες) στο περιοδικό «Νουμάς» το 1912, ήταν από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που ξέφυγαν από το ειδυλλιακό κλίμα και παρουσίαζαν πρόσωπα με υπαρκτά διλήμματα, αδιέξοδα, προβλήματα και συμβιβασμούς κάθε λογής…

Κωνσταντίνος Θεοτόκης (3)

Εισάγοντας μια πολιτικοποιημένη γραφή, ο Θεοτόκης προσπαθεί να δείξει ότι το χρήμα και το συμφέρον αλλοιώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων. Σατιρίζει το κυρίαρχο (και) εκείνη την εποχή ρουσφετολόι, το συνεχές λαθρεμπόριο στις κερκυραϊκές ακτές (όπου εκτυλίσσεται το έργο).  Ανάμεσα σε όλη αυτή την κατάσταση πλέκεται το τρυφερό ειδύλλιο της Ρήνης και του Ανδρέα.  Όμως το χρήμα επιβάλλεται ακόμα και στα δυνατότερα και αγνότερα αισθήματα. «Με τα τάλαρα δεν αγοράζεις την αγάπη», λέει η αγνή Ρήνη στον Ανδρέα, που θα καταλάβει αργά το λάθος του.

Για το έργο αυτό, ο Άγγελος Τερζάκης έγραψε: «Με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής, σωτηρία δεν υπάρχει.  Οι άνθρωποι προστυχεύουν, τα ευγενικά συναισθήματα σβήνουν, τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής.  Συμπόνια βαθιά μας απομένει, σαν κατακάθι, για όλους ανεξαίρετα τους ήρωες, αφού όλοι τους είναι θύματα και κανένας τους προσωπικά φταίχτης».

Παραγωγή-παρουσίαση:  Άννα Σακαλή.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

Info:

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 09:00

 «Μουσικές αφηγήσεις» στο Τρίτο Πρόγραμμα

«Η τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Κωνσταντίνος Θεοτόκης (2)