Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.07.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.07.2016

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

Για τον υπό συζήτηση εκλογικό νόμο, τις προοπτικές του τουρισμού και της οικονομίας, μίλησε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα, στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό», με τον Ανδρέα Παπασταματίου.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε «σοφή» την πρόβλεψη αυξημένης πλειοψηφίας, ώστε να μην αλλάζει κάθε κυβέρνηση κατά το δοκούν (κάτι, που επισήμανε ότι γινόταν στο παρελθόν) το νόμο και είπε ότι «θα δούμε αν μπορεί αυτό το πράγμα να νομοθετηθεί και να περάσει από τώρα ή αν θα πάμε για τις μεθεπόμενες εκλογές και θα κάνουμε άλλη μία φορά εκλογές με το παράλογο μπόνους των 50 εδρών».

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι πρωτεύον. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άμεσες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αφίξεις ρεκόρ της φετινής τουριστικής περιόδου και στην αξία της αξιοσημείωτης ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, αλλά όπως επισήμανε οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών (που αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολη), θα φανούν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 6-9 μηνών.

Μιλώντας για την πολιτική ατζέντα, ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «εγώ παρατηρώ ότι η ΝΔ έχει φτιάξει μια πολιτική ατζέντα αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτώντας προς τα πίσω» και ανέφερε χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα, την επιμονή της στο εκλογικό μπόνους. Ο κ. Ζαχαριάδης αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη σχετική πριμοδότηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου και αντέτεινε πως αν είχαμε άλλο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως θα είχε διαμορφωθεί κι ένα άλλο πολιτικό σκηνικό πολύ νωρίτερα. «Δεν ξέρω αν το 2009, που ξεφύγανε τα ελλείμματα και τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη θα ήταν έτσι τα πράγματα, αν υπήρχε μια κυβέρνηση πολυκομματική…», τόνισε.

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «έχω δει σημαίνοντα και κορυφαία στελέχη ακόμα και της ΝΔ, που δεν συμφωνούν με τη δική μας ρύθμιση να παραδέχονται ότι το τοπίο είναι αρρύθμιστο», ενώ αναφερόμενος στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, τόνισε χαρακτηριστικά: «αν κάποιος ασχοληθεί να διαβάσει τα πρακτικά, δυστυχώς δεν θα βάλει τα γέλια, αλλά θα βάλει τα κλάματα με τις βαρβαρότητες, τις αγριότητες και τον ωμό κυνισμό με τον οποίο λειτουργούσαν κάποια συμφέροντα και κάποια πολιτικά και οικονομικά κέντρα τα προηγούμενα χρόνια…».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών έχει να κάνει με τις δυνατότητες των σχημάτων, που θα λειτουργήσουν, να είναι οικονομικώς βιώσιμα και απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ για απαξίωση του ΕΣΡ, τόνισε: «θέλω να θυμίσω ακόμη και στους καλόπιστους συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι εμείς 3 φορές προσπαθήσαμε να βρούμε συναινετική λύση μέσω του ΕΣΡ κι αυτό μπλόκαρε οριστικά από την πλευρά της ΝΔ, διότι εκεί χρειάζεται πλειοψηφία 4/5, όταν ο κ. Μητσοτάκης βγήκε πρόεδρος, διότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δική μας ανάλυση κι εκτίμηση, ήθελε να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα μιντιακά, πολιτικά, τηλεοπτικά… Πορεύεται με τον τρόπο, που αυτός νομίζει και επιθυμεί».

Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας για την περιοχή των Εξαρχείων, δήλωσε: «καμία περιοχή δεν μπορεί να είναι άβατο, καμία περιοχή δεν μπορεί να είναι κλειστή, παντού ισχύουν οι ίδιοι δημοκρατικοί κανόνες. Πρέπει να εμπλακεί ενεργά η κοινωνία και πρέπει η ανάμιξη του συντεταγμένου κράτους να είναι με τρόπο με τον οποίο να βοηθά στη λύση και όχι να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα».

 

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2a2PrH2