Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νότη Μαριά 19.07.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Νότη Μαριά 19.07.2016

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

#ertproto

 

Ο Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε., μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στη Φωνή της Ελλάδας και στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό», για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο κ. Μαριάς, εκτίμησε ότι: «ο Ερντογάν έχει πλέον καταστεί πανίσχυρος και προβαίνει σ’ ένα ξερίζωμα ουσιαστικά του Κεμαλικού κράτους» κι όταν ρωτήθηκε για το πώς επηρεάζει αυτό τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., θεώρησε δεδομένο ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχιση διαπραγματεύσεων για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη χωρίς να το συνδέει μόνο με την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στη γείτονα χώρα. «Δεν είναι μόνο το κυρίαρχο η θανατική ποινή, είναι η αντιδημοκρατική λειτουργία του καθεστώτος», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «τώρα όμως κι αυτοί οι οποίοι θώπευαν τον Ερντογάν κι έκαναν τα στραβά μάτια, πλέον για τους δικούς τους λόγους, να το πούμε αυτό, αποκλείουν πλέον την υπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Στην ερώτηση πώς βλέπει να διαμορφώνονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Μαριάς εξήγησε ότι: «υπάρχει ένα ειδικό άρθρο στη συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., που φτιάχτηκε στα μέτρα της Τουρκίας, δηλαδή για χώρες οι οποίες μπορούν να είναι κοντά στο οικονομικό πεδίο προς την Ε.Ε., αλλά δεν θα μπορούν να είναι κράτη-μέλη».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται εντός του ΝΑΤΟ: «εγώ δεν αποκλείω και τον ίδιο τον Ερντογάν να πάρει μία πρωτοβουλία αποχώρησης από, ενδεχόμενα, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αίτημα ασύλου, που έχουν υποβάλει οι 8 Toύρκοι στρατιωτικοί, ο κ. Μαριάς επισήμανε ότι: «αν αργήσει μία διαδικασία δεν αποκλείω να έχουμε και στημένες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, ούτως ώστε η Τουρκία να παίξει κι άλλο χαρτί. Γι’ αυτό πρέπει βέβαια να τηρηθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αλλά μην μπούμε στις ατέρμονες διαδικασίες περί χορήγησης ασύλου, που στην ουσία περνούν 9 και 10 μήνες και δεν γίνεται τίποτα».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2a5hmIY