Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Σίας Αναγνωστοπούλου 19.07.2016

Πρώτο Πρόγραμμα – Δηλώσεις Σίας Αναγνωστοπούλου 19.07.2016

H ΣIΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟYΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#ertproto

 

«Το σημαντικό είναι ότι απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ωστόσο αντί να ενισχυθεί η δημοκρατία, φαίνεται να μπαίνουμε σε μια τιμωρητικού είδους κατάσταση η οποία είναι άκρως επικίνδυνη για την Τουρκία», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα αν θα μπορέσει η κυβέρνηση Ερντογάν να λειτουργήσει με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες για να επιφέρει ειρήνευση. Μας ενδιαφέρει η συνταγματική νομιμότητα στη γείτονα χώρα. Το θέμα είναι αν αυτή η χώρα θα μπορέσει -με τη συνταγματική νομιμότητα που έχει- να κρατήσει τις υποχρεώσεις και τους κανόνες σε σχέση με τον περίγυρό της», πρόσθεσε η κα Αναγνωστοπούλου.

Σε ό,τι αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τους 8 Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, η υπουργός ανέφερε ότι: «ένα Δίκαιο, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, το οποίο υπάρχει για να κατοχυρώνει τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, δεν μπορεί να παρεκκλίνει απ’ αυτούς τους κανόνες. Από εκεί και πέρα πρέπει να αποφασίσουν τα δικαστήρια για το αν θα πρέπει να εκδοθούν ή όχι».

Ερωτηθείσα για τα εσωκομματικά της χώρας μας και τον εκλογικό νόμο, η κα Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας ότι: «η κυβέρνηση δεν έχει καμία αγωνία για το αν θα υπάρχουν ή όχι 200 ψήφοι. Η κυβέρνηση δεν παζαρεύει το νόμο. Συνομιλεί, διαπραγματεύεται με τα δημοκρατικά κόμματα και όσα από τα κόμματα πραγματικά θέλουν την απλή αναλογική, θα πρέπει να στηρίξουν το νόμο. Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παίρνει απόφαση το Μάιο για απλή αναλογική και τώρα για λόγους αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρά στην υπερψήφιση του νόμου».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/29Rtl8A