«Τρισεύγενη» του Κ. Παλαμά στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Τρισεύγενη» του Κ. Παλαμά στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

   «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ώρα 22:00

Kostis Palamas

Την «Τρισεύγενη», το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 22:00.

 «Κι ακόμα θα’θελα να σημειώσω εδώ πέρα πως το δράμα τούτο, καθώς έγινε, δεν παρουσιάζει τόσο ρόλους και φορέματα και σκηνογραφίες, μήτε που ζωγραφίζει τα κοινωνικά συνήθεια και τα λαϊκά φερσίματα μιας εποχής, όσο δείχνει-μπορεί και να’χω λάθος-μέσα σ όλ’ αυτά, και πίσω και περ’ απ’ αυτά, μια συνείδηση κάπου κάπου που ξεσπάει και μια ψυχή που αστράφτει. Και οι άνθρωποι που αγωνίζονται στο δράμα τούτο μπορεί να μην είναι τόσο τα σύμβολα μιας γνώμης που γενναία αντιστέκεται, όσο τα παιχνίδια μιας αλόγιστης ορμής που ανάφτει για να σβύση…»

Πρόλογος του Κωστή Παλαμά από την έκδοση της «Τρισεύγενης» 1903

 Από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, η «Τρισεύγενη», είναι ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό. Στη «μοναχοκόρη» του Κωστή Παλαμά, η μορφή της Τρισεύγενης γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων.

Υπόθεση: Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη, εκρηκτική και ορμητική, «νεράιδα μαζί και άνθρωπος» έχει κερδίσει όλο το χωριό με την ευγενική και αθώα της ψυχή. Η θέλησή της για ζωή και ελευθερία είναι ασυγκράτητη και το πνεύμα της αδάμαστο και ανυπόταχτο. Αναζητώντας τον έρωτα, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον Πέτρο Φλώρη, το γιο του θανάσιμου εχθρού του. Η επιθυμία της για ελευθερία θα τη φέρει όμως τελικά σε σύγκρουση με την κλειστή και στενόμυαλη ηθική της κοινωνίας όπου ζει, χωρίς οδό διαφυγής.

Η συγκεκριμένη ηχογράφηση που θ’ ακούσετε, μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Θέατρο Κυριακής», στις 16  Φεβρουαρίου του 1958.

Διασκευή: Νίκος Γκάτσος.

Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Συνοδινού, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Σμάρω Στεφανίδου, Αντιγόνη Βαλάκου, Δέσπω Διαμαντίδου, Μαρία Βούλγαρη, Νίκος Τζόγιας, Ιορδάνης Μαρίνος, Γιάννης Αργύρης, Γιάννης Αποστολίδης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6!

 Info:

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ώρα 22:00

«Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

TRISEVGENI 1958