Τρίτο Πρόγραμμα – «Έτσι κάνουν όλες» 24.09.2016

Τρίτο Πρόγραμμα – «Έτσι κάνουν όλες» 24.09.2016

 Η όπερα στο Τρίτο

«Έτσι κάνουν όλες» του Β. Α. Μότσαρτ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

«Έτσι κάνουν όλες» ή «Το σχολείο των εραστών», τη δημοφιλέστερη κωμική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ, μεταδίδει η εκπομπή «Η όπερα στο Τρίτο», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00.

Πρόκειται για κωμική όπερα σε δύο πράξεις, το λιμπρέτο της οποίας έγραψε ο Λορέντζο Ντα Πόντε και έκανε πρεμιέρα το 1790 στη Βιέννη.  Ίσως καμία άλλη όπερα δεν παρουσιάστηκε με τόση ποικιλία τίτλων όσο αυτή.  Ειδικά στη Γερμανία, ανέβηκε με δώδεκα διαφορετικές ονομασίες και ανάμεσά τους «Η μία κάνει όπως η άλλη», «Ο περίεργος», «Ποιος κέρδισε το στοίχημα», «Κλεφτοπόλεμος» κ.ά.

Ο έμπειρος γεροφιλόσοφος Ντον Αλφόνσο προσπαθεί να πείσει τους δύο νεαρούς αξιωματικούς Φεράντο και Γκουλιέλμο, ότι  «έτσι κάνουν»  όλες οι γυναίκες.  Ότι δηλαδή είναι άπιστες.  Να περιμένουν λοιπόν κάτι ανάλογο και από τις  αγαπημένες τους, την Ντοραμπέλα και τη Φιορντιλίτζι. Έπειτα από διάφορες κωμικές περιπέτειες, στο τέλος όλοι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως «ευτυχισμένος είναι εκείνος που μπορεί από το κακό να παίρνει το καλύτερο».

Σολίστ τραγουδιστές είναι οι: Lenneke Ruiten (σοπράνο), Kate Lindsey (μέτζο σοπράνο), Sandrine Piau (σοπράνο), Joel Prieto (τενόρος), Nahuel di Pierro (βαρύτονος), Rod Gilfry (μπάσος).

Τη Χορωδία της Όπερας του Κέιπ Τάουν και την Μπαρόκ Ορχήστρα του Φράιμπουργκ διευθύνει ο Γάλλος  Λουί Λανγκρέ.

Η παράσταση δόθηκε στις 5 Ιουλίου του 2016, στο Théâtre de l’Archevêché στη Γαλλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Εξ -αν- Προβάνς (Festival Aix-en-Provence).

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9!

Info:

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00

«Η όπερα στο Τρίτο»

«Έτσι κάνουν όλες» του Β. Α. Μότσαρτ

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma