Τρίτο Πρόγραμμα – «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Μακάριος» 04.02.2017

Τρίτο Πρόγραμμα – «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Μακάριος» 04.02.2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                 

«Μιλώντας με μορφές του αιώνα: Μακάριος»

Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:30

 

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Τρίτο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μεταδίδεται η δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Λευκωσία 13 Δεκεμβρίου 1972

«Στο Προεδρικό Μέγαρο, σ’ ένα απέριττα επιβλητικό γραφείο, με δέχεται ο Μακαριότατος. Ο χρόνος δεν τον τραυμάτισε. Ακμαίος, ευθυτενής, με φλογισμένο πάντα το διεισδυτικό του μάτι, με σοβαρή προσήνεια, μ’ ένα χαμόγελο ιδιαίτερα εκφραστικό όταν ο λόγος του διανθίζεται με χιούμορ…».

Και ο Μακάριος καλωσορίζει τον δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα Αλέκο Λιδωρίκη, που βρίσκεται στην Κύπρο, καλεσμένος για την πρεμιέρα του έργου του  «Οι Ξεριζωμένοι» και κουβεντιάζει μαζί του για θέατρο, δημοσιογραφία, για την Εκκλησία και τις στενές αντιλήψεις της, για τα νεανικά του χρόνια ως διάκονος στην Αγία Ειρήνη της Αθήνας, για την εξορία του στις Σεϋχέλλες, για τις ομαδικές βαπτίσεις που έκανε στην Κένυα και, φυσικά, για το Κυπριακό.

– «Η Εκκλησία και το θέατρο έχουν πολλά κοινά. Εγγίζουν και τα δύο την ψυχή του ανθρώπου. Συντελούν εις την πνευματικήν ανάπτυξίν του, όταν, εννοείται, παραμένουν εις το ύψος της αποστολής τους…».

– «Θα έβλεπα πνευματικήν επικοινωνία με την Ελλάδα ως κάτι το πολύτιμο. Θα ωφελούσε ιδιαίτερα την Κύπρον. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνον από ημάς…».

– «Μετέβην προ ετών στην Κένυα και μέσα εις ένα Σαββατοκύριακο εβάπτισα  5.000 άτομα από διάφορους αφρικανικούς χώρους…».

– «Ο Κυπριακός Ελληνισμός εμπνέεται πάντοτε και καθοδηγείται από τα ελληνικά ιδεώδη. Ανεξαρτήτως δε της λύσεως του Κυπριακού ζητήματος, θα είναι πάντοτε ψυχικώς ηνωμένος με τη Ελλάδα…».

 Στη δραματοποιημένη αυτή συνέντευξη, στο ρόλο του  Μακάριου ακούγεται ο Χρήστος Τσάγκας, ενώ στο ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη ακούγεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Ραδιοσκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας.

Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης.

Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

 Info:

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:30

Εκπομπή: «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη»

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.