Τρίτο Πρόγραμμα – «Τα Μήλα των Εσπερίδων» 16.08.2016

Τρίτο Πρόγραμμα – «Τα Μήλα των Εσπερίδων» 16.08.2016

«Τα Μήλα των Εσπερίδων»

Janequin, Senfl, Philips: Τρεις συνθέτες του 16ου αιώνα

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, στις 19:00

Την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 7 το απόγευμα, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν στην εκπομπή «Τα Μήλα των Εσπερίδων», μουσικά έργα τριών συνθετών του 16ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, θα απολαύσουν έργα των Clement Janequin, Ludwig Senfl και Peter Philips.

Ο Παριζιάνος Clement Janequin, παρουσιάζει μια προσωπική εκδοχή του γαλλικού chanson: στίχοι που χαρακτηρίζονται από απλότητα και καταγράφουν με σχεδόν ειδησεογραφικό τρόπο καθημερινά γεγονότα της αστικής ζωής, σχολιάζουν δηκτικά πολιτικά συμβάντα και ζωγραφίζουν εικόνες της φύσης.

Ο Ελβετός Ludwig Senfl,  εργάστηκε για χρόνια στην  αυλή των Βαυαρών στο Μόναχο, που κάτω από τη δική του καθοδήγηση έγινε σημαντικό μουσικό κέντρο. Στα τραγούδια του μιλάει για προσωπικά συναισθήματα, για τις κοινωνικές σχέσεις, την υποκρισία που κρύβεται συχνά πίσω από ένα χαμόγελο, για τη φιλοδοξία, τη φιλοχρηματία, το μίσος ή την αδιαφορία.

Ο Βρετανός καθολικός Peter Philips πέρασε εξόριστος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αφού δεν είχε θέση στην προτεσταντική Αγγλία. Συνθέσεις του περιλαμβάνονται στο Fitzwilliam Virginal Book,  την πιο σημαντική από πολλές απόψεις συλλογή μουσικής της Ελισαβετιανής περιόδου.

Έρευνα-παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

 

Info:

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, 19:00

«Τα Μήλα των Εσπερίδων»

Janequin, Senfl, Philips: Τρεις συνθέτες του 16ου αιώνα

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma