Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ: «Fusion Night» 22.07.2018

Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ: «Fusion Night» 22.07.2018

«Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ»

«Fusion Night»

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, στις 21:00

Στο πλαίσιο των θεματικών συναυλιών, που περιλαμβάνει η πολιτιστική δράση «Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 21:00, ο Χρήστος Ταμπουρατζής, ο Δημήτρης Ζαφειρέλης και ο Κυριάκος Σφέτσας με την Greek Fusion Orchestra του, έρχονται στο προαύλιο του Ζαππείου για να μας χαρίσουν μια απολαυστική «Fusion Night».

Τη συναυλία ανοίγει ο κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός Χρήστος Ταμπουρατζής, που κινείται σε funk, jazz & rock μουσικούς δρόμους. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει τέσσερα άλμπουμ: «Mirror», «Back Seat», «Symmetry of mind» και «Cargo». To «Symmetry of mind» κέρδισε Bronze Medal στα Global Music Awards για το έτος 2016, στην κατηγορία της νέας κυκλοφορίας.

Ως κιθαρίστας έχει συνεργαστεί σε lives και ηχογραφήσεις με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Ως παραγωγός έχει ηχογραφήσει και έχει κάνει παραγωγή σε εκατοντάδες albums, ενώ έχει γράψει τραγούδια για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες.

Τα μέλη του συγκροτήματός του είναι μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς της χώρας: o Δημήτρης Αντωνιάδης (drums), ο Μένιος Πασιαλής (drums), ο Αλέκος Ρούπας (perc), ο Δημήτρης Κεραμιδάκης (keybs) και ο Μπάμπης Μαρκουλής (bass).

Στη συνέχεια, Δημήτρης Ζαφειρέλης New Trio, με μια αναδρομή στην παλιά και τρέχουσα συνθετική περίοδο.

Το Δημήτρης Ζαφειρέλης New Trio απαρτίζουν οι: Δημήτρης Ζαφειρέλης (κιθάρα), Άκης Πετρινιώτης (μπάσο), Δημήτρης Βαρζαμπετιάν (ντραμς).

Ο καταξιωμένος κιθαρίστας και συνθέτης Δημήτρης Ζαφειρέλης και το New Trio, με rock κυρίως καταβολές, σε παρασύρει σ’ ένα ιδίωμα που περνάει πολύ εύκολα από την jazz στην ethnic, τη fusion και την classic. Με σύντομες αλλά μεστές αναφορές στη διαχρονική πορεία του συνθέτη, ολοκληρώνεται ένα μουσικό ταξίδι όπου η δυναμικότητα και αντίστοιχα ο ρομαντισμός συνυπάρχουν και κορυφώνονται σ’ έναν τόνο σύγχρονης μουσικής.

Η συναυλία κλείνει με τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα και το συγκρότημά του Greek Fusion Orchestra, για πρώτη φορά ζωντανά!

Ο Κυριάκος Σφέτσας, διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης συμφωνικής, κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής, μουσικής για μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και για σόλο όργανα, ηλεκτρονικής μουσικής, τζαζ κ.ά., δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της χούντας. Ήταν η περίοδος που προσκλήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, για να δουλέψει ως εξωτερικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα στην Ελληνική Ραδιοφωνία. (Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος 1982-1993).

Με την Greek Fusion Orchestra εκπλήρωσε τη φιλοδοξία που είχε από την avant-garde περίοδο της καριέρας του στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60, να δημιουργήσει ένα έργο που θα διεύρυνε τα όρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και που δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει με τους εκεί υπάρχοντες μουσικούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα Progressive Jazz-Fusion αριστούργημα, που αποτελείται από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

H Greek Fusion Orchestra δεν έπαιξε ποτέ ζωντανά την εποχή εκείνη. Σήμερα, 42 χρόνια μετά, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Μαρινάκη (αρχικό μέλος) και νέους μουσικούς που επιλέχτηκαν από τον Κ. Σφέτσα, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μουσική της ζωντανά μπροστά σε κοινό.

Την Greek Fusion Orchestra στελεχώνουν οι: Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο), Δημήτρης Καλαμαράς (ηλ. κιθάρα), Γιώργος Μπερερής (πιάνο, Fender Rhodes), Σπύρος Νίκας (κλαρίνο, άλτο σαξόφωνο), David Lynch (φλάουτο, τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Σταυρόπουλος (ντραμς).

Τη συναυλία παρουσιάζει o Δημήτρης Τρίκας.

Είσοδος ελεύθερη.

Η συναυλία μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ2, το Δεύτερο Πρόγραμμα, τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και από τη Φωνή της Ελλάδας και το Web TV της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο.