ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Ricordi mi» 07.10.2018

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Ricordi mi» 07.10.2018

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Ricordi mi»

«Να µε θυµάσαι… Μη µε ξεχνάς…»
Μια ταινία για την απώλεια, τη µνήµη, την αγάπη

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στις 23:45

RICORDI MI (5)

Δράμα, παραγωγής 2009.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλλα Θεοδωράκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Μουσική: Πέτρος Κορέλης.

Μοντάζ: Αλέξης Πεζάς.

Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης.

Ενδυµατολόγος: Τριάδα Παπαδάκη.

Ήχος: Νίκος Παπαδηµητρίου, Αλίκη Παναγή, Κώστας Βαρυµποπιώτης.

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Κυριαδή Μελίδου.

Hair styling: Χρόνης Τζήµος, Ιουλία Συγριµή.

Οπτικά εφέ: Θάνος Φατούρος.

Διεύθυνση παραγωγής: Διονυσία Δηµητρακέλλου.

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ, Ελληνικό Κέντρο Κινημαγράφου, ΕΡΤ Α.Ε.

Παραγωγός: Θάνος Αναστόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θεοδώρα Τζήµου, Γιώργος Αρµένης, Ελένη Γερασιµίδου, Γιάννης Θωµάς, Έρση Μαλικένζου.

Συνεντεύξεις: Σίµος Τσακίρης, Φώτης Σπύρος, Γιάννης Χατζηγιάννης, Θεόδωρος Κατσαφάδος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γεωργία Θεοδωρακοπούλου.

Διάρκεια: 100΄

RICORDI MI (1)

Υπόθεση: Η Φανή, φωτογράφος ερευνήτρια, ζει στην Αθήνα. Αρνούµενη να συµβιβαστεί µε το θάνατο του µουσικοσυνθέτη συντρόφου της, διαγράφει από τη µνήµη της το γεγονός. Επιλέγει να διατηρήσει µια παράλληλη µε την πραγµατικότητα σχέση µαζί του, ζώντας µε τη φαντασίωση του άνδρα δίπλα της και µε τους ήχους που αυτός συνέθετε. Η ηρωίδα συνθέτει την εικόνα του αγαπηµένου της µέσα από το παζλ των ανθρώπων της πόλης και των χώρων όπου έζησε µαζί του και κατορθώνει µε δικό της τρόπο να αποδεχτεί την αλήθεια του χαµού του.

RICORDI MI (2)

Η έρευνά της για την ανερχόµενη φτώχεια και την περιθωριοποίηση στη σύγχρονη Αθήνα, τη συντροφεύει στην πορεία της προς την αποδοχή της πραγµατικότητας. Παντρεύεται έναν άλλο άνδρα, γιατρό αυτή τη φορά, που µοιάζει στον πρώτο.

Τρεις ζωές συναντιούνται και συνδέονται σ’ ένα παράξενο είδος ερωτικού τριγώνου, διατρέχοντας όλα τα σηµεία που αγγίζει ο πόνος της αγάπης.

Το «Ricordi mi» εκτυλίσσεται στις µέρες των γιορτών. Μέσα στο αστικό γιορτινό χειµωνιάτικο τοπίο, αφετηρία αναµνήσεων, δύο επισκέψεις στους χωρισµένους γονείς του νέου της συζύγου, η µία τα Χριστούγεννα και η άλλη την Πρωτοχρονιά, «δένουν» τον κύκλο των αναµνήσεων και τροφοδοτούν το ταξίδι επαναφοράς της µνήµης της γυναίκας.

RICORDI MI (4)

Σηµείωµα της σκηνοθέτιδος: «Στο “Ricordi mi” ήθελα να συνδυάσω τους δύο κόσµους της “πραγµατικότητας” και του “φανταστικού” που τα σύνορά τους µπερδεύονται µέσα στον πόνο που νιώθουµε όταν χάνουµε ανθρώπους που αγαπάµε. Το φανταστικό το επεξεργάστηκα στην ταινία σαν ένα µέρος της πραγµατικότητας. Προσπάθησα να του δώσω ένα ρόλο απελευθερωτικό. Να προσεγγίσω µία άλλη διάσταση της απώλειας. Αποτελούσε πρόκληση η σύζευξη αυτών των δύο κόσµων, τόσο από την πλευρά της αφήγησης όσο και για το ύφος της ταινίας. Ένα είδος συµφιλίωσης µε τα πράγµατα που δεν κατανοούµε».