ΕΡΤ2 – Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» στην Ύδρα και την Άιγινα 02.12.2018

ΕΡΤ2 – Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» στην Ύδρα και την Άιγινα 02.12.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους. Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 2ο: «Ύδρα – Αίγινα»

Η Ύδρα βρίσκεται στον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο. Απλωμένη αμφιθεατρικά, πάνω στις βραχώδεις πλαγιές των γύρω λόφων, σφύζει από παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, θαυμάσια αρχοντικά, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Είναι ένα γραφικό, πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, απαλλαγμένο από το θόρυβο των μεγαλουπόλεων. Η πόλη της Ύδρας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα, ενώ το 1996 ολόκληρο το νησί χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικός χώρος. Σ΄ αυτό το νησί αυτοκίνητα δεν υπάρχουν.

Τη θέση τους έχουν πάρει τα δεκάδες γαϊδουράκια, που συμβάλλουν ουσιαστικά στις καθημερινές εργασίες των κατοίκων. Ιστορικός σταθμός για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Ύδρας θεωρείται η ίδρυση της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Φανερωμένης, που δεσπόζει στο λιμάνι του νησιού. Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φέρει, μέχρι και σήμερα, την ιστορική ονομασία «Μοναστήρι».

Πλήθος κειμηλίων της Μονής, που μαρτυρούν την πορεία της μέσα στο χρόνο, φυλάσσονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ύδρας, «Άγιος Μακάριος Νοταράς». Στο ψηλότερο σημείο του νησιού, και σε υψόμετρο 500 μέτρων, βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Απλό, λιτό, και πανέμορφο! Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αποτέλεσε τόπο εξορίας του Κολοκοτρώνη και άλλων οπλαρχηγών. Ακόμη και σήμερα, οι πατέρες της Μονής διατηρούν το κελί, όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Δεκαεπτά ναυτικά μίλια, νότια του Πειραιά, βρίσκεται η Αίγινα. Κατά τη μυθολογία, αλλά και τη σύγχρονη Ιστορία, η Αίγινα είναι ένα νησί, με εξαιρετική σπουδαιότητα. Ο «νησιωτικός» Μυστράς της Αίγινας βρίσκεται στην Παλαιοχώρα.

Πρόκειται για τον παλιό οικισμό της Αίγινας, που χτίστηκε από τους Αιγινήτες γύρω στα 896 μ.Χ., για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Στην Αίγινα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, αυτό του Αγίου Νεκταρίου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, απέναντι από το λόφο της Παλαιοχώρας.

Στο χώρο, όπου δεσπόζει σήμερα η Μονή της Αγίας Τριάδας με τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου, στα χρόνια του Βυζαντίου υπήρχε ένα άλλο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία.

Αυτό το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, το 1904, ο Άγιος Νεκτάριος αποφασίζει να το αναστηλώσει και εκεί να αποσυρθεί για άσκηση, αφού πρώτα παραιτήθηκε από διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής. Ο τάφος και τα ιερά λείψανα του Αγίου Νεκταρίου αποτελούν πανορθόδοξο θρησκευτικό προσκύνημα χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία:  Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη.

Διεύθυνση παραγωγής:  Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος:   Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα:  Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.