«Καλά Χριστούγεννα» – Το εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα του Κριστιάν Καριόν στην ΕΡΤ2...

«Καλά Χριστούγεννα» – Το εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα του Κριστιάν Καριόν στην ΕΡΤ2 14.12.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Καλά Χριστούγεννα»

(Joyeux Noël / Merry Christmas) 

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 23:45

Ιστορικό αντιπολεμικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Γερμανίας-Αγγλίας-Βελγίου-Ρουμανίας-Νορβηγίας-Ιαπωνίας-ΗΠΑ 2005.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κριστιάν Καριόν.

Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Νταϊάν Κρούγκερ, Ίαν Ρίτσαρντσον, Μπένο Φούρμαν, Γκάρι Λούις, Ντάνιελ Μπρουλ, Ντάνι Μπουν, Στίβεν Ρόμπερτσον.

Διάρκεια: 111΄

Υπόθεση: Το «Καλά Χριστούγεννα» αφηγείται την πραγματική ιστορία της συνάντησης των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, οι τρεις στρατοί έπειτα από πολύμηνες μάχες βρίσκονται καθηλωμένοι στα χαρακώματά τους, εγκλωβισμένοι στη λάσπη και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914 και με αφορμή τη μουσική που ακούγεται μέσα από κάποια χαρακώματα, οι τρεις αρχηγοί των στρατευμάτων αρχικά και αργότερα το σύνολο των στρατιωτών, έρχονται σε επαφή και αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Την επόμενη ημέρα οι στρατιώτες αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο, προκαλώντας την οργή των διοικητών τους που τους θεωρούν προδότες.

Μέσα από τα μάτια ενός Άγγλου ιερέα, ενός φιλόδοξου Γάλλου υπολοχαγού, ενός Γερμανού τενόρου και μίας σοπράνο, ο σκηνοθέτης Κριστιάν Καριόν σκηνοθετεί μια ταινία γι’ αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους, ακόμα και όταν μάχονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Εξαιρετική αντιπολεμική ταινία, η οποία αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και απέσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και μία για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.