Ο «Παζολίνι» του Έιμπελ Φεράρα στην ΕΡΤ2 16.11.2018

Ο «Παζολίνι» του Έιμπελ Φεράρα στην ΕΡΤ2 16.11.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Παζολίνι» (Pasolini)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στις 23:45

Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Ιταλίας-Βελγίου-Γαλλίας 2014.

Σκηνοθεσία: Έιμπελ Φεράρα.

Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Βαλέριο Μασταντρέα, Μαρία ντε Μεντέιρος, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Αντριάνα Άστι, Νινέτο Ντάβολι.

Διάρκεια: 84΄

Υπόθεση: Νοέμβριος 1975. Σε μία διεφθαρμένη Ιταλία, όπου ο φόβος της αλήθειας και του πάθους βασιλεύει, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Salo» (Σαλό), καταγγέλλει και επιτίθεται διαρκώς στους πολιτικούς της χώρας του, γράφοντας οργισμένα άρθρα, τα οποία τελικά βάζουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της ζωής του ο Παζολίνι περνά τις ώρες του με την πολυαγαπημένη του μητέρα και αργότερα με τους καλούς του φίλους, πριν τελικά μπει στο αυτοκίνητό του για την αναζήτηση νυχτερινών περιπετειών στην Αιώνια Πόλη. Την αυγή βρίσκεται νεκρός  σε μια παραλία στην Όστια, στα περίχωρα της Ρώμης.

Μια βιογραφική ταινία για την τελευταία μέρα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού Πιέρ Πάολο Παζολίνι και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το θάνατό του. Ο Παζολίνι είναι το σύμβολο μιας Τέχνης, η οποία μάχεται εναντίον της εξουσίας. Τα γραπτά του είναι σκανδαλώδη, οι ταινίες του λογοκρίνονται, πολλοί άνθρωποι τον αγαπούν και πολλοί τον μισούν.

Σ’ αυτήν τη σαν σε όνειρο ταινία, σε μίξη πραγματικότητας και φαντασίας, ο Έιμπελ Φεράρα ξαναδημιουργεί την τελευταία μέρα της ζωής αυτού του σπουδαίου ποιητή, με τον Γουίλεμ Νταφόε να είναι εξαιρετικός στο ρόλο του φημισμένου Ιταλού σκηνοθέτη.

Όσο αυτό ήταν δυνατό, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες τοποθεσίες στις οποίες συνέβησαν τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα του Παζολίνι που παραχώρησαν συγγενείς και φίλοι του. Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο Νταφόε: «Όλα αυτά τα κειμήλια έχουν εξαιρετική δύναμη και μαγεία, και βοηθούν να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν. Είμαι σαν ένα μέντιουμ που με προσεκτικές κινήσεις καλώ κάτι να εμφανιστεί».

Υποψηφιότητες:

-Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2014.

-Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014.