Το συγκλονιστικό δράμα «Η θάλασσα μέσα μου» στην ΕΡΤ2 21.09.2018

Το συγκλονιστικό δράμα «Η θάλασσα μέσα μου» στην ΕΡΤ2 21.09.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Η θάλασσα μέσα μου»

     (Mar Adentro / The Sea Inside)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στις 23:55

The Sea Inside (7)

Πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Ισπανίας – Γαλλίας – Ιταλίας  2004.

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.

Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέδα, Λόλα Ντουένιας, Αλμπέρτο Χιμένεθ.

Διάρκεια: 117΄

The Sea Inside (6)

Υπόθεση: Ο Ραμόν είναι τετραπληγικός, κλινήρης για τριάντα χρόνια. Μόνο του παράθυρο στον κόσμο αυτό του δωματίου του, απ’ όπου φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του επιθυμία, να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του. Δύο γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του: η δικηγόρος Χούλια, που τον στηρίζει στον αγώνα του για το δικαίωμα στην ευθανασία και η Ρόζα, μια χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις.

Ανθρώπινη ηθική που αμφισβητείται, αμετακίνητη επιθυμία για θάνατο. Η αγάπη ιδωμένη από τα μάτια ενός ανθρώπου που δεν θέλει να αγαπά, που επιβεβαιώνει ότι μόνο κάποιος που τον αγαπά αληθινά θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το τελευταίο ταξίδι που τόσο λαχταρά, το ταξίδι στη θάλασσα, εκεί όπου κάποτε άγγιξε τα όρια του θανάτου.

The Sea Inside (1)

Η αληθινή ιστορία του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν Σαμπέδρο, ο οποίος διεκδίκησε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία, σε μία πολυβραβευμένη ταινία όπου ξεχωρίζει η ερμηνεία του Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ κατάφερε να φτιάξει μια ταινία ανθρώπινη, συγκινητική, που, αν και το θέμα της είναι ο θάνατος, αποδεικνύεται τελικά ένας ύμνος στη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ του ισπανόφωνου και μη κόσμου, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2005, καθώς και τον Αργυρό Λέοντα και το Βραβείο Ερμηνείας στον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004.

Στην Ισπανία σάρωσε τα βραβεία Goya 2005, ενώ ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Μπελέν Ρουέδα τιμήθηκαν για την ερμηνεία τους στους ρόλους του Ραμόν και της Χούλια αντίστοιχα σε πολλά φεστιβάλ.

The Sea Inside (2)