Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ: «Μελοποιημένη ποίηση» – Πασχάλης Τόνιος...

Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ: «Μελοποιημένη ποίηση» – Πασχάλης Τόνιος & Πηγή Λυκούδη 19.07.2018

«Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ»

«Μελοποιημένη ποίηση»

Πασχάλης Τόνιος & Πηγή Λυκούδη

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, στις 21:00

Στο πλαίσιο των θεματικών συναυλιών, που περιλαμβάνει η πολιτιστική δράση «Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 και ώρα 21:00, οι συνθέτες Πασχάλης Τόνιος και Πηγή Λυκούδη έρχονται στο προαύλιο του Ζαππείου για να μας χαρίσουν μια βραδιά «Μελοποιημένης ποίησης».

Ειδικότερα, η συναυλία ανοίγει με το μουσικοποιητικό έργο για το περιβάλλον «Μητέρα Γη Συγγνώμη» σε μουσική σύνθεση Πασχάλη Τόνιου, που είναι βασισμένο σε ποίηση και κείμενα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών-στιχουργών (Οδυσσέας Ελύτης, Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος, Μαρία Πολυδούρη, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Καρυωτάκης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Νίκος Γκάτσος,  Διονύσης Καψάλης, Παύλος Σιδηρόπουλος, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Έμιλι Ντίκινσον, Ουόλτ Ουΐτμαν κ.ά.).

Συμπράττει η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα (ΠΝΣΟ). Διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου. Υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ερμηνεύουν: Πασχάλης Τόνιος, Βασιλική Καρακώστα, Κώστας Θωμαΐδης.

Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός.

Συμμετέχουν η σοπράνο Ναυσικά Καττή, ο Ανδρέας Μαϊστράτος, η Πολυφωνική Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» Μαρία Μιχαηλίδου, καθώς και η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη. Ειδικότερα, θ’ ακουστούν τραγούδια που γεννήθηκαν από τη μελοποίηση ποιημάτων των Κωστή Παλαμά, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Μυρτιώτισσας, Λάμπρου Πορφύρα, Γιάννη Ρίτσου, Γιωσέφ Ελιγιά, Γιώργου Σεφέρη και Γεωργίου Σουρή.

Ερμηνεύουν, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος Alexandra Gravas, ο Σπύρος Κλείσσας, η Γεωργία Αγγέλου και ο Κώστας Χατζηκυριάκος Σβώκος.

Με τη συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί: Άγγελος Κουσάκης (κρουστά), Νίκος Χατζόπουλος (μπάσο), Γάσπαρης Μαμμάς (κλαρινέτο), Δημήτρης Κοντονής (κιθάρες).

Τη συναυλία παρουσιάζει o Ανδρέας Παπασταματίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Η συναυλία μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ2, το Δεύτερο Πρόγραμμα, τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και από τη Φωνή της Ελλάδας και το Web TV της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο.