ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΝΗΜΗΣ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Το Αμάρι στις φλόγες»
&
«Η πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, ώρες 11:30 & 12:15
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά ντοκιμαντέρ μνήμης, που αναφέρονται στις θηριωδίες και τις βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στα χωριά Καλή Συκιά και Αμάρι του νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018.
Ειδικότερα, στις 11:30 μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες».
Θέμα του ντοκιμαντέρ μνήμης είναι τα ολοκαυτώματα οκτώ χωριών στους πρόποδες του βουνού Κέδρος του Ρεθύμνου, στις 22 Αυγούστου 1944, από τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών, ένα στον δήμο Αγίου Βασιλείου (Κρύα Βρύση) και εφτά στον δήμο Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι και Γερακάρι) και οι ομαδικές εκτελέσεις 164 κατοίκων, ως αντίποινα στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε και στην παροχή φιλοξενίας και κάθε βοήθειας σε Άγγλους και αρχηγούς εγχώριων ανταρτικών ομάδων από τον ντόπιο πληθυσμό.
Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1944 από Άγγλους κομάντο και Κρητικούς συνεργάτες τους από τις Αρχάνες Ηρακλείου και στις πληροφορίες διέλευσής τους που δόθηκαν στις Αρχές κατοχής, περιλαμβάνονταν και τα οκτώ χωριά που κατέστρεψαν.
Οι εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα σημειώθηκαν ταυτόχρονα την ίδια μέρα και στους οκτώ οικισμούς από ισχυρές δυνάμεις των κατακτητών και για χρόνια οι κάτοικοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά και όσοι γλίτωσαν, ως πρόσφυγες φιλοξενούνταν σε συγγενικά και φιλικά τους σπίτια άλλων χωριών του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα από την ισοπέδωση και οι περιουσίες λεηλατήθηκαν από τους ναζί.
Έρευνα-σενάριο-παραγωγή: Γιάννης Κανελλάκης, Μανόλης Παντινάκης.
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ.
Αφήγηση: Στέλιος Φωκάς.
Κάμερα: Νίκος Σαράντος.
Διάρκεια: 36΄
Στη συνέχεια, στις 12:15, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Η πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά».
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη θηριωδία των Γερμανών ναζί στις 6 Οκτωβρίου 1943, πρωτοφανής στα έως τότε χρονικά των πολέμων, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό του νότιου Ρεθύμνου, Καλή Συκιά. Εκείνη τη μέρα ρίχθηκαν και κάηκαν ζωντανές στις φλόγες εννιά σπιτιών που έβαλαν φωτιά, δώδεκα γυναίκες, οι οκτώ κάτοικοι του χωριού και οι τέσσερις από τον κοντινό οικισμό Ροδάκινο, καθώς και ένας ηλικιωμένος περίπου 80 χρόνων.
Η πυρπόληση συντελέστηκε μετά τη μάχη στο βουνό «Τσιλίβδικας» της Καλής Συκιάς, στις 4 Οκτωβρίου 1943, όπου είχαν καταφύγει μετά τα ολοκαυτώματα της Βιάννου ο επικηρυγμένος καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς και η ομάδα του, προκειμένου να αναχωρήσουν με υποβρύχιο για τη Μέση Ανατολή. Κατά τις έρευνες κατοχικών γερμανο‐ιταλικών δυνάμεων του φυλακίου Σελλιών, αναζητώντας τους, όλοι οι άντρες του φυλακίου εξολοθρεύτηκαν από τους Κρητικούς αντάρτες. Ως αντίποινα, δύο μέρες μετά, άντρες του «Σώματος Κυνηγών Σούμπερτ» με επικεφαλής τον ίδιο, και Γερμανοί του τακτικού στρατού, εισέβαλαν στην Καλή Συκιά και στράφηκαν κατά των γυναικών, αφού δεν εντόπισαν άντρα του χωριού, επιφέροντάς τους μαρτυρικό θάνατο.
Έρευνα-σενάριο-παραγωγή: Γιάννης Κανελλάκης, Μανόλης Παντινάκης.
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ.
Αφήγηση: Παναγιώτης Μυλωνάς.
Κάμερα: Νίκος Σαράντος.
Διάρκεια: 28΄
Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.