ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Το δέντρο που πληγώναμε» 22.09.2017

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Το δέντρο που πληγώναμε» 22.09.2017

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Το δέντρο που πληγώναμε»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, στις 21:30

DENDRO

Κοινωνική κομεντί, παραγωγής 1986.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης

Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Παίζουν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Κατερίνα Γεωργακώδη, Μαρίνα Δεληβοριά, Δήμος Αβδελιώδης, Τάκης Αγορής, Γιάννης Κολιάρος

Παραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διάρκεια: 65΄

dendro-2-4e00c4b

Υπόθεση: Νήσος Χίος, δεκαετία του ’60 και λίγες μέρες προτού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η φιλία ανάμεσα στον Γιάννη και τον Βαγγέλη σκιάζεται από μια μικροπαρεξήγηση. Δεν θα αργήσει όμως να ξεπεραστεί η ψυχρότητα και τα δύο παιδιά θα ζήσουν έντονα διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού, όπως και ένα αξέχαστο καλοκαίρι, παρέα με όλους τους συνομηλίκους τους. Η τρυφερότητα και η παιδική «διαβολικότητα» εναλλάσσονται με μια ρομαντική διάθεση και νοσταλγία.

Ταινία εν πολλοίς αυτοβιογραφική, ξεδιπλώνεται μέσα από μια λυρική αναπόληση για την αθωότητα που χάθηκε, και η ανάκτησή της γίνεται υπόθεση της μνήμης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1986, Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου 1987, Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί. Συμμετείχε επίσης, στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987.

dentro-pou-pligoname