ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος 24.07.2018

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος 24.07.2018

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ2

ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ  2018

————————

14:30 ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΛΦΕΣ (Ε)

16:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» (Αλλαγή ταινίας) GR 

Αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1966.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κατσιμητσούλιας

Σενάριο: Πυθαγόρας

Παίζουν: Θανάσης Μυλωνάς, Κατερίνα Βασιλάκου, Δημήτρης Νικολαίδης, Ελένη Ζαφειρίου, Μίνα Καρρά, Κώστας Κούρτης, Γιάννης Θειακός, Νίκη Σακελλαρίου, Γιάννης Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 81΄

Υπόθεση: Ο δυνατός και μεγάλος έρωτας που συνδέει δύο φτωχούς νέους κλονίζεται κάποια στιγμή, εξαιτίας της παρέμβασης μιας άλλης γυναίκας, πλούσιας και δυναμικής, που μπαίνει ανάμεσά τους ξαφνικά. Όμως, ο κίνδυνος θα περάσει και στο τέλος θα θριαμβεύσουν η αληθινή αγάπη και τα αγνά αισθήματα.

18:00 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: «ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» (Ε) • W

18:30 TOΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ: «ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑΣ» (Ε) (Αλλαγή ώρας)  W

19:30 ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ: «ΑEGEAN REBREATH» (Ε)  W

Η ομάδα Aegean Rebreath συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει στοχευμένες δράσεις για την απορρύπανση των θαλασσών, που θα εξασφαλίζουν παράλληλα πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, οι δράσεις της  περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση, την ανέλκυση, τη συλλογή και την ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσω της δημιουργίας σταθμών συλλογής σε αλιευτικούς συλλόγους της Ελλάδας και την υλοποίηση καταδυτικών δράσεων.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζέτζας

20:00 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (2010-2011)

«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ» (Επέτειος θανάτου του) (Ε)  W

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1824. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη  Βαλαωρίτη και της Αναστασίας Τυπάλδου Φορέστη. Παρακολούθησε τα βασικά του μαθήματα στη Λευκάδα πριν βρεθεί το 1838 οικότροφος  στην Κέρκυρα, υπό την εποπτεία του ελληνιστή Ιωάννη Οικονομίδη. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία, με την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Ασώπιου. Τελείωσε την Ακαδημία 17 ετών, και  κατά τα συνήθη των ευκατάστατων Επτανησίων της εποχής, ταξίδεψε στη βόρειο Ιταλία και Ελβετία με τον πατέρα του.

Ο Βαλαωρίτης παρακολούθησε μαθήματα στο γνωστό «Κολλέγιο» της Γενεύης, και από το 1844  έως το 1846 βρίσκεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει Νομικά. Κατόπιν πηγαίνει στην Πίζα, συνεχίζοντας τις νομικές σπουδές αλλά και αναπτύσσοντας πολιτική δραστηριότητα, στο πλευρό των φιλελεύθερων επαναστατών. Είναι η περίοδος που οι Ιταλοί δίνουν τον δικό τους αγώνα για την απελευθέρωση από τους Αυστριακούς και την εθνική συγκρότηση. Το 1847 συλλαμβάνεται στη Βενετία, για αντιστασιακή δράση. 

Το 1852 επιστρέφει στη Λευκάδα και μπαίνει στο στίβο της πολιτικής. Οι σχέσεις που δημιούργησε με την οικογένεια του Αιμίλιου Τυπάλδου τον φέρνουν συχνά στη Βενετία όπου το ενδιαφέρον του κερδίζει η Ελοϊσία, μοναχοκόρη του ζεύγους με την οποία θα παντρευτούν το 1852. Η ριζοσπαστική του στάση γύρω από την αγγλική κυριαρχία στα Επτάνησα τον φέρνει σε ρήξη με την εξουσία. Παράλληλα αρχίζει η  ενασχόλησή του με την ποίηση…

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης

Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας

Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος

Μοντάζ: Ραφαέλ Αλούπης

Κείμενο: Γιάννης Παπαθεοδώρου

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

21:00ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ»   W

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιώτικης κοινότητας του ακριτικού Καστελόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή του Ελλήνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και της ΕΡΤ.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου – Άγγελος Κοβότσος

22:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»  W

Κοινωνική κομεντί, παραγωγής 1986.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης

Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Παίζουν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Κατερίνα Γεωργακώδη, Μαρίνα Δεληβοριά, Δήμος Αβδελιώδης, Τάκης Αγορής, Γιάννης Κολιάρος

Παραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διάρκεια: 65΄

Υπόθεση: Νήσος Χίος, δεκαετία του ’60 και λίγες μέρες προτού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η φιλία ανάμεσα στον Γιάννη και τον Βαγγέλη σκιάζεται από μια μικροπαρεξήγηση. Δεν θα αργήσει όμως να ξεπεραστεί η ψυχρότητα και τα δύο παιδιά θα ζήσουν έντονα διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού, όπως και ένα αξέχαστο καλοκαίρι, παρέα με όλους τους συνομηλίκους τους. Η τρυφερότητα και η παιδική «διαβολικότητα» εναλλάσσονται με μια ρομαντική διάθεση και νοσταλγία.

Ταινία εν πολλοίς αυτοβιογραφική, ξεδιπλώνεται μέσα από μια λυρική αναπόληση για την αθωότητα που χάθηκε, και η ανάκτησή της γίνεται υπόθεση της μνήμης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1986, Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου 1987, Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί. Συμμετείχε επίσης, στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987.

23:15 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (Ε)  W

«Λένα Παμπούκη»

Η Λένα Παμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απέκτησε δύο παιδιά: τον Νικόλα και την Ειρήνη. Η Ειρήνη έφυγε σε ηλικία 6 μηνών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 ο γιος της Νικόλας συνόδευε τον πατέρα του Γιάννο Κρανιδιώτη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, με το πρωθυπουργικό Falcon στη Ρουμανία, όταν μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό συνέβησαν πολλά…. Έφυγαν και οι δύο. Ο Νικόλας ήταν είκοσι τεσσάρων ετών.

Σήμερα, η Λένα ζει. Αναπνέει, υπάρχει, αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους. Σ’ ένα ποίημά της, αμέσως μετά το Σεπτέμβριο του 1999,  έγραψε «Δακτυλικά αποτυπώματα παντού, Μαρτυρία για το πέρασμα από αυτή τη ζωή…».

Η ιστορία της, η μαρτυρία που μας εμπιστεύτηκε, είναι ένα δακτυλικό αποτύπωμα ζωής, το ίχνος της ζωής που επιμένει μέσα στην απώλεια. Και κάπου «εκεί» ή κάπου «εδώ», βρίσκεται το «Μαγικό των Ανθρώπων» που πραγματεύεται αυτή η εκπομπή.

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης.

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου – p.p.productions.

00:15 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ:«Μετά τον Εσκομπάρ: Κωδικό όνομα JJ» (Αλλαγή ώρας)

—————————

ΣΗΜ: Το μουσικό πρόγραμμα «ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΕΡΤ» (SUMMERTIME) και η εκπομπή «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ» δεν θα μεταδοθούν.