ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 26.11-07.12.2018

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 26.11-07.12.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/11/2018

—————————–

19:30 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

20:00 20ός ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: «ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ» • W

20:15 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (Αλλαγή ώρας και έργου) • W

«Νταντάδες» (Αφιέρωμα στη μνήμη του Γιώργου Σκούρτη)

Συγγραφέας-θεατρική σκηνοθεσία: Γιώργος Σκούρτης (Το θεατρικό έργο το προλογίζει ο ίδιος).

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Μεσάρης, Γιώργος Κοτανίδης.

Τηλεοπτική σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης.

Μουσική επιμέλεια: Ανακρέων Παπαγεωργίου.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Λέκκος.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης.

22:30 ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ

——————————–

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι το ξένο μουσικό ντοκιμαντέρ «ΕΪΜΙ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΙΣΩ ΑΠO ΤΟ ΟΝΟΜΑ», που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, το Σάββατο 1/12/2018, στις 23:45, έχει σήμα 

Επίσης, η εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» •  W από τη Δευτέρα 3/12, μεταβάλλεται ως εξής:

3/12/2018: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ & ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

4/12/2018: ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ & ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

5/12/2018: ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

6/12/2018: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ & ΖΟΥΖΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ

7/12/2018: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

10:00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (Ε) (ΑΡΧΕΙΟ)

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2003-2006.

«Ιάκωβος Καμπανέλλης – 1957»

Η εκπομπή φιλοξενεί τον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται με σημείο αναφοράς την παράσταση του θεατρικού του έργου «Η αυλή των θαυμάτων», το 1957. Με αφορμή το έργο αυτό, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αναφέρεται εκτενώς στη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Κάρολο Κουν, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνει τα γεγονότα του 1957, μιας χρονιάς δύσκολης για την Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια ανασυγκρότησης και το όνειρο της μετανάστευσης.

Την αφήγηση πλαισιώνουν σπάνια πλάνα αρχείου από την ανοικοδόμηση της Αθήνας, από την άφιξη τροφίμων της αμερικανικής βοήθειας, από τη δολοφονία του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, από τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τον Βόλο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, γεγονότα που σφράγισαν το 1957.

Επίσης, στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα της παράστασης «Η αυλή των θαυμάτων» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Έρευνα αρχείων: Άγγελος Κοβότσος, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Αντιγόνη Βαλάκου – 1960»

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου, ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις και τα βιώματά της από το 1960, χρονιά-σταθμό για την καλλιτεχνική της πορεία. Ήταν η εποχή που πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Χαμένα όνειρα» και έπαιζε σε τρεις θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και σε θεατρικά έργα που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη τη χρονιά, όπως ο θάνατος του ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, του διεθνούς φήμης συνθέτη και μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου και του λογοτέχνη Μ. Καραγάτση, η διάκριση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της Μελίνας Μερκούρη στις Κάννες, η εκλογή του Τζον Κένεντι ως προέδρου των ΗΠΑ. Τα σημαντικότερα γεγονότα του 1960 και το κλίμα της εποχής ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση της μεγάλης ηθοποιού αλλά και σπάνια πλάνα αρχείου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Ηχοληψία: Θανάσης Χορμόβας.

Μοντάζ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Λάμπης Χαραλαμπίδης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

«Βλάσης Κανιάρης – 1958»

Με αφορμή την έκθεση αφηρημένης ζωγραφικής στην γκαλερί Ζυγός το 1958, ο ζωγράφος Βλάσης Κανιάρης μιλά για τα έργα του της περιόδου 1957-58 και για τον αντίκτυπο που είχε η έκθεση στη συντηρητική Ελλάδα, διχάζοντας την κριτική. Το 1958 είναι χρονιά ορόσημο για τον δημιουργό και λόγω της στροφής του προς νέες αναζητήσεις, καθώς, επηρεασμένος από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του εξωτερικού, προχωρά σε πιο αφηρημένες απεικονίσεις της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη στα σκηνικά της ταινίας «Στέλλα». Ο Βλάσης Κανιάρης αναφέρεται επίσης, στη σταδιακή εγκατάλειψη του περιοριστικού ζωγραφικού τελάρου για να καταλήξει σε έργα που προεκτείνονται και καλύπτουν το χώρο. Με τους «Τοίχους» του, μια μαρτυρία Ιστορίας, καθώς και με τις δημιουργίες του από σύρμα, δίνει στα έργα του αυτόνομη οντότητα και δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως καλλιτέχνη της πρωτοπορίας.

Η αφήγησή του εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό από γεγονότα που σημάδεψαν το 1958, όπως οι εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η επανάσταση στην Κούβα, η εξέγερση στην Αλγερία κ.ά.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Κώστας Αλεξάνδρου.

Έρευνα αρχείων: Κώστας Μαχαίρας, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Θόδωρος Δερβενιώτης – 1952»

Ο λαϊκός συνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης ξετυλίγει μνήμες από την πορεία του στο λαϊκό τραγούδι, εστιάζοντας την αφήγησή του σε μια δύσκολη χρονιά για τη  μετεμφυλιακή Ελλάδα, το 1952. Αναφέρεται στα πρώτα του βήματα στη σύνθεση λαϊκής μουσικής, στη συνεργασία του με την Columbia και στην απήχηση που είχαν οι ινδικές ταινίες και τα ινδικά τραγούδια εκείνη την εποχή. Αποτέλεσμα αυτής της απήχησης ήταν το γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 πολλοί Έλληνες λαϊκοί συνθέτες αντέγραφαν ινδικά μουσικά μοτίβα, στα οποία πρόσθεταν ελληνικό στίχο. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτού του είδους τραγουδιών είναι τα «Μαντουμπάλα» και «Είσαι η ζωή μου», που συνέθεσε ο Θ. Δερβενιώτης, βασισμένος σε ινδικούς σκοπούς της εποχής.

Πλάνα αρχείου με γεγονότα που σημάδεψαν το 1952, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι διαδηλώσεις για το Κυπριακό, η αθρόα μετανάστευση στο εξωτερικό, οι διώξεις των αριστερών και η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη ζωντανεύουν το κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Παπαδάκης.

Έρευνα αρχείων: Άγγελος Κοβότσος, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος, Φάνης Καραγιώργος.

«Μένης Κουμανταρέας – 1981»

Η εκπομπή εξετάζει τα γεγονότα του 1981 μέσα από τη ματιά του Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος εκείνη τη χρονιά εξέδωσε ένα από τα λιγότερα γνωστά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά βιβλία του: το «Σεραφείμ και Χερουβείμ». Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων με έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, που αναφέρεται στην περίοδο 1944-1951, όπως τη βίωσε ο συγγραφέας στην εφηβική του – τότε – ηλικία. Η εκπομπή κάνει αναδρομή και παράλληλα σύγκριση ανάμεσα στις δύο εποχές, σ’ αυτήν που αφηγείται ο Μένης Κουμανταρέας στο βιβλίο του και από την άλλη στο 1981, όταν συνέβησαν μεγαλες αλλαγές στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς.

Ήχος: Φάνης Καραγιώργος.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Ευγένιος Σπαθάρης – 1959»

Ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1959, χρονιά-σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές, όπου ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες, εκλείπουν η μία μετά την άλλη.

Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο Ευγένιος Σπαθάρης μεταφέρεται από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη. Εκτενής είναι η αναφορά στην παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι, προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών» – διεθνούς φεστιβάλ σε ετήσια βάση.

Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Έρευνα αρχείων: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Ζουζού Νικολούδη – 1951»

Η χορογράφος Ζουζού Νικολούδη αφηγείται προσωπικές μνήμες από το 1951, χρονιά δύσκολη για την ανασυγκρότηση της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η έναρξη της δεκαετίας αυτής συμπίπτει με το ξεκίνημα μιας γόνιμης προσωπικής πορείας για τη Ζ. Νικολούδη, καθώς, αφού έχει ήδη δημιουργήσει την οικογένειά της, συναντά την Κούλα Πράτσικα, η οποία θα την παροτρύνει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Η συνεργασία που θα αναπτύξουν θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα για την αρχαιοελληνική όρχηση και θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής παράδοσης στις χορογραφίες της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα από τη συνεργασία της Ζ. Νικολούδη με το Θέατρο Τέχνης ως χορογράφου στην περίφημη παράσταση «Όρνιθες», καθώς και πλάνα από την παράσταση «Χορικά», η οποία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το καλλιτεχνικό όραμα της μεγάλης Ελληνίδας χορογράφου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Μοντάζ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Λάμπης Χαραλαμπίδης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Γιάννης Ζουγανέλης – 1984»

Ο μουσικός, δεξιοτέχνης της τούμπας, Γιάννης Ζουγανέλης, αφηγείται την περιπέτεια μιας ζωής γεμάτης εκπλήξεις, εστιάζοντας σε μια χρονολογία-σταθμό για την πορεία της τούμπας στην Ελλάδα: το 1984. Ξεκινώντας ως τρόφιμος στο Αναμορφωτικό Ίδρυμα Αρρένων Κορυδαλλού, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, προχώρησε με σταθερά βήματα μέχρι την κορυφή. Μέσα από αξιόλογες συνεργασίες, που έφεραν τη διεθνή αναγνώριση, καταξιώθηκε ως δεξιοτέχνης μουσικός της τούμπας. Η συνεργασία του με τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Θόδωρο Αντωνίου και Δημήτρη Δραγατάκη, αλλά και η γνωριμία του με τους ποιητές Νίκο Καρούζο και Μιχάλη Γκανά υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ως καλλιτέχνη.

Την αφήγησή του πλαισιώνει οπτικοακουστικό υλικό με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το 1984 τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Κοβότσος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος.

Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.