ΕΡΤ2 – 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 04.11.2018

ΕΡΤ2 – 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 04.11.2018

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, στις 11:30

Για τρίτη συνεχή χρονιά το ακριτικό Καστελόριζο φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», από τις 26 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2018, όπου η ΕΡΤ ήταν το Τιμώμενο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν νέο θεσμό, που καθιερώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), με σκοπό να αποτελέσει τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ για να προβάλλουν το έργο τους και να ανταλλάξουν γόνιμες ιδέες, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβλήθηκαν συνολικά 17 ντοκιμαντέρ ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου δημιουργών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιαπωνία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, την Αρμενία, τον Λίβανο και την Αιθιοπία. Η κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από τη Βάσια Χατζηγιαννάκη (σκηνοθέτις ΕΡΤ), τον Markus Nikel (σύμβουλο RAI), την Carol Drinkwater (συγγραφέα – ηθοποιό) και τον Ruggero Calich (σύμβουλο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης), απένειμε τα Βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικού-πολιτικού Ντοκιμαντέρ.

Πέρα από τις προβολές, στο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης.