ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «SOS Ευρώπη» 26.11.2018

DOC ON ΕΡΤ

«SOS Ευρώπη»

(The Great European Disaster Movie)

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 23:45

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ (European CIVIS TV), παραγωγής Αγγλίας 2015.

H οχτάχρονη Τζέιν Μορέτι βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο που κατευθύνεται στο Βερολίνο αλλά από κάτω της η Ευρώπη δεν είναι αυτή που ήταν. Είναι μία Ευρώπη με ξεχωριστά, απομονωμένα  έθνη–κράτη, μια Ευρώπη που δεν είναι πια ενωμένη όπως πριν. Φοβισμένη από τις αναταράξεις, η μικρή πιάνει κουβέντα με έναν αρχαιολόγο, ο οποίος αρχίζει να της εξηγεί τι ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι ακριβώς χάθηκε μετά την κατάρρευσή της. Πάμε πίσω στο 2014 και παρακολουθούμε την κατάσταση της σημερινής Ευρώπης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον αγώνα της να επιβιώσει. Η άνοδος των εθνικισμών και η όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αντιδημοκρατική δομή της θα οδηγήσουν στην κατάρρευση.

Με συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό ντοκουμέντων και μυθοπλασίας, σκιαγραφείται μια Ευρώπη για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε. Παρακολουθώντας τις ιστορίες έξι Ευρωπαίων, βλέπουμε τα τεράστια αγαθά που προσέφερε μια Ένωση που έχει αποτρέψει μεγάλους πολέμους μετά την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας αλλά και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Μια ευφυής πολιτική ταινία-ντοκιμαντέρ  που εξετάζει τα πράγματα σε βάθος και μας δείχνει την Ευρώπη μέσα από τα μάτια εκείνων που είναι οι πλέον σημαντικοί για να συμβάλλουν στην επιτυχία της: οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.

Σκηνοθεσία: Annalisa Piras.

Διάρκεια: 80΄