Ο Βασίλης Θεοχαράκης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 10.12.2018

Ο Βασίλης Θεοχαράκης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 10.12.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Τριάντα επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς-παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Τα πρόσωπα που αυτοβιογραφούνται στην ενότητα αυτή είναι: ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση, ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης και ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς.

Σκηνοθέτες των εκπομπών είναι οι: Περικλής K. Ασπρούλιας, Χρίστος Ακρίδας, Κιμ Ντίμον, Στέλιος Σγουράκης και Ηλίας Γιαννακάκης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Νέλλυ Κατσαμά.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης, Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Αποστολία Παπαϊωάννου.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:30

«Βασίλης Θεοχαράκης» (ζωγράφος – πρόεδρος Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη)

Ο Βασίλης Θεοχαράκης, γνωστός ζωγράφος, προστάτης των Τεχνών, αλλά και ένας από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».

Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά έλκει την καταγωγή του από το Καστέλι της Κισσάμου. Τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Καλλιθέα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Από 15 ετών εισέρχεται, εκών-άκων, στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ παράλληλα ασκήθηκε στη ζωγραφική για πέντε χρόνια πλάι στον Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της ΑΣΚΤ. Ο Παπαλουκάς δεν ήταν ο άνθρωπος που τον δίδαξε να ζωγραφίζει μόνο, «ήταν ο πατέρας μου κυριολεκτικά» λέει.

Ο πατέρας του άργησε να τον αποδεχτεί ως ζωγράφο. Φοβόταν μην εγκαταλείψει την επιχείρηση. Τον αποδέχτηκε αργότερα, όταν είδε ότι τα έργα του ήταν αποδεκτά από το κοινό και βεβαιώθηκε ότι ο γιος του εξακολουθούσε συγχρόνως να είναι και επιχειρηματίας.

Η πρώτη περίοδος του έργου του έχει σχέση με την οπτική πραγματικότητα και η απόδοση γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που είναι και η επιρροή από τα μαθήματα του Παπαλουκά. Ακολουθεί αυτό που ονομάζεται η αφηρημένη περίοδος. Όλα αυτά, παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη και μάγεψαν τον κόσμο. Όταν ένας μεγάλος οίκος δημοπρασιών ζήτησε να τα βγάλει στη δημοπρασία ο Βασίλης Θεοχαράκης δεν το δέχτηκε. Δεν ήθελε να αποχωριστεί τα έργα του! Στη Γαλλία, μαγεύτηκαν πολύ από τα αφηρημένα.

Έπειτα από τα αφηρημένα, διανύει μια μεγάλη περίοδο με ιδιότυπα τοπία και με υπέροχα σύννεφα. Ακολουθούν τα υποθαλάσσια τοπία, μετά τα δάση και, φυσικά, το Άγιον Όρος.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης έχει εκθέσει πολλές φορές τα έργα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε διάφορους δημόσιους χώρους και μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Σημαντικά λευκώματα έχουν εκδοθεί σχετικά με τα έργα του.

Το 2004 ίδρυσε με τη σύζυγό του Μαρίνα το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Αναζητούσε πολύ καιρό το κατάλληλο κτήριο, το οποίο θα ήταν και σε επίκαιρο σημείο αλλά θα είχε και μια νύξη αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή νεοκλασικό. Τελικά το βρήκε, σχεδόν απέναντι από τη Βουλή!

Έτσι, στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε ένα λίκνο πολιτισμού, που διαθέτει σχεδόν 500 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους και αμφιθέατρο χωρητικότητας 175 θέσεων. Το κτίριο-κόσμημα του Ιδρύματος Θεοχαράκη άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2007 και έχει φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων αλλά και διεθνούς εμβέλειας ζωγράφων, προσφέροντας στο κοινό υψηλή Τέχνη.

«Μου λένε, με ρωτάνε, πώς είναι δυνατόν να είσαστε και επιχειρηματίας και συγχρόνως ζωγράφος; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αυτό έχει γίνει αυτόματα, εγώ από μικρός, από 18-19 χρόνων ζωγράφιζα. Τα έχω φυλαγμένα μεν αυτά τα εργάκια αλλά δεν είναι για να τα δει άνθρωπος, θα σηκωθεί να φύγει δέκα μίλια μακριά, τόσο άσχημα ήταν. Εμένα όμως μου άρεσαν».

Γιώργος Σγουράκης, Βασίλης Θεοχαράκης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.