Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Τάκη Σπυριδάκη 17 & 21.09.2019

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Τάκη Σπυριδάκη 17 & 21.09.2019

Αφιέρωμα της ΕΡΤ2

στον Τάκη Σπυριδάκη

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη, μεταδίδει την Τρίτη 17/9/2019 και ώρα 23:00 στην ΕΡΤ2, στο πλαίσιο της ζώνης Θερινό Σινεμά στην ΕΡΤ, την ταινία «ΓΛΥΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ» GR 
Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1983.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης

Παίζουν: Δέσποινα Τομαζάνη, Τάκης Σπυριδάκης, Δώρα Μασκλαβάνου,Τάκης Μόσχος, Άλκης Παναγιωτίδης, Λένια Πολυκράτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ντίνος Μακρής, Ανδρέας Τσάφος, Χάρης Ρώμας, Τάκης Λουκάτος, Αλκμήνη Σταύρου, Μαριάννα Κουτάλου, Κατερίνα Σιγούντου, Φαίη Τζανετοπούλου, Νατάσα Καψάμπελη, Ισαβέλλα Μαυράκη, Νατάσα Ασίκη, Φωτεινή Κοτρώτση, Χρήστος Ζυγομαλάς, Παναγιώτης Κάλντης, Μάνος Τσιλιμίδης, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Πάνος Θανασούλης, Νίκος Κατωμέρης, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος, Γιάννης Κουριώτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Μπαλαντίνας.
Διάρκεια: 162′

Υπόθεση: Ο Αργύρης, ο πρόσφατα αποφυλακισμένος φίλος του Ανδρέας, η Μαρίνα και η Σοφία, αποτελούν μια παρέα που ζει σε μια μονοκατοικία. Έχουν φτάσει σ’ ένα συναισθηματικό αδιέξοδο κι αναζητούν κάτι πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουν, κάτι για το οποίο θα άξιζε ακόμα και να πεθάνουν. Σέρνοντας πίσω τους ένα πολυτάραχο παρελθόν, επιδίδονται σε παντοειδείς απρέπειες: τρώνε σε πολυτελή εστιατόρια χωρίς να πληρώνουν, κλέβουν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, ρούχα από καταστήματα, λίρες από χρηματοκιβώτια, λεφτά από φίλους, παίζουν σε ταινίες αισθησιακού περιεχομένου (ο Ανδρέας κι ο Αργύρης) ή χρηματοδοτούν μια παράνομη αντιεξουσιαστική οργάνωση (η Σοφία).

Τον Οκτώβριο του 1983, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία απέσπασε από τον Σύλλογο Κριτικών Κινηματογράφου το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, παραγωγής, καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνογράφου, η ενδυματολόγος Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ενδυματολόγου, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Μοντέρ, ο Μαρίνος Αθανασόπουλος κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηχολήπτη, ο Άρης Σταύρου κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Κινηματογραφιστή και ο Τάκης Σπυριδάκης κέρδισε το βραβείο Ειδικής Μνείας Καλύτερου Ηθοποιού.

Το 2006, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επέλεξε την ταινία ως την έβδομη σπουδαιότερη στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία.

Επίσης, το Σάββατο 21/9/2019 και ώρα 17:30 στην ΕΡΤ2, από την εκπομπή «ΣΑΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ», θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή που αναφερόταν στη θεατρική παράσταση «Ο Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου.

Μια θεατρική παράσταση από την Ομάδα Νάμα.

«Ο Άγριος Σπόρος» είναι ένα βαθιά ελληνικό έργο, σύγχρονο και διεισδυτικό, που αναφέρεται στις παθογένειες της κοινωνίας μας και στις προσωπικές μας ευθύνες.

Το παρασιτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και οι ξένοι που, ως συνήθως, φταίνε για όλα.

Η σκηνοθέτις της παράστασης Ελένη Σκότη, ο σκηνογράφος Γιώργος Χατζηνικολάου και οι πρωταγωνιστές  Τάκης Σπυριδάκης, Ηλίας Βαλάσης και Χριστίνα Μαριάνου, μιλούν για τους χαρακτήρες του έργου και τον τρόπο που προσέγγισαν το έργο του Γιάννη Τσίρου.