Αφιέρωμα της ΕΡΤ2 στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20.06.2018

Αφιέρωμα της ΕΡΤ2 στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20.06.2018

Αφιέρωμα της ΕΡΤ2 στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η ΕΡΤ2 την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 μεταδίδει δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ.

Ειδικότερα, μεταδίδονται τα εξής:

«EUROPE» - Αντιγραφή

Στις 18:00 το ντοκιμαντέρ «Europe» του Σταύρου Στρατηγάκου, που είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης και την πτώση της στη θάλασσα. Καμία Κρήτη δεν περιμένει τον ερωτευμένο Δία και την πανέμορφη Ευρώπη. Μόνο η θάλασσα, καθρέφτης των σημερινών αδιεξόδων της ευρωπαϊκής ηπείρου και ο εφιάλτης του αυριανού ανθρώπου, ενός μικρού κοριτσιού πρόσφυγα, στα πτωτικά ρήγματα των κατακτήσεων του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Το «Europe» απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (LGFF – London Greek Film Festival) το 2018.

«EUROPE»-1 - Αντιγραφή

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σταύρος Στρατηγάκος.

Εικονοληψία: Ευστράτιος Θεοδοσίου.

Ηχοληψία: Δημήτρης Παλατζίδης, Βασίλης Παπαυγέρης.

Sound design: Βύρων Κατρίτσης.

Μοντάζ: Μάνος Βουμβουνίδης.

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Μεσσήνης, Γιάννα Τριανταφύλλη, Σταύρος Στρατηγάκος.

Προσφυγοπούλα: Μυρτώ Μποζιάρη.

Απαγγελία: Γιάννα Τριανταφύλλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.

unnamed (3)

Στις 19:45 το ντοκιμαντέρ «Πίσω δεν γυρνάω» (No Coming Back) της Φλώρας Πρησιμιντζή .

H Συριακή προσφυγιά έφερε στη μνήμη των Ελλήνων, την προσφυγική κρίση, που έζησε ο ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας βρήκαν καταφύγιο στη Συρία. Η Ευρώπη βρίσκεται  πρώτη φορά μπροστά σ’ ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους, που δημιουργεί επικίνδυνα φοβικά ακραία σύνδρομα.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2016, μέσα από  μαρτυρίες προσφύγων και εθελοντών από διάφορες  χώρες, προσπαθεί ν’ αναδείξει και να κατανοήσει την κοινότητα των ιστορικών γεγονότων μεταξύ του προσφυγικού, όπως το έζησε η Ελλάδα το 1922 και όπως το ζει τώρα.

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης εντοπίζει την κοινή συνισταμένη μεταξύ αυτών των ιστορικών στιγμών. Το αγωνιώδες ταξίδι των ανθρώπων, που έχουν κοινή συνισταμένη το φόβο του θανάτου, την αγωνία ύπαρξης και επιβίωσης.

«Το ντοκιμαντέρ αρχίζει μ’ ένα ποίημα ενός άγνωστου Σύριου ποιητή, του Bashir Al’ Any,τον οποίο αποκεφάλισε το ISIS μαζί με το γιο του, ένας φόρος τιμής για τη θυσία ενός αδικοχαμένου ποιητή. Η επαφή με την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων επέδρασε μέσα μου με τρόπο καταλυτικό και διέλυσε όλες τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις, το οποίο ελπίζω να νιώσει και ο θεατής», σημειώνει η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Φλώρα Πρησιμιντζή.

Ο ποιητικός λόγος μεγάλων Αράβων ποιητών (Darwish), Ιρανών (Saanti, Faryand) κ.ά δίνει έμφαση στην απώλεια της πατρίδας που κατατρέχει τον κόσμο της Ανατολής από το παρελθόν έως σήμερα.

Το «Πίσω δεν γυρνάω» απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (LGFF – London Greek Film Festival) το 2017.

unnamed (4)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Φλώρα Πρησιμιντζή.

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς.

Μοντάζ- Post production: Χάρης Μαυροφοράκης.

Πρωτότυπη μουσική: String Demons.