Δεκαπενταύγουστος με την ΕΡΤ3

Δεκαπενταύγουστος με την ΕΡΤ3

Δεκαπενταύγουστος με την ΕΡΤ3

Από τις πλαγιές του Βερμίου αρχίζει το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 τον Δεκαπενταύγουστο (στις 08:00), με την απευθείας μετάδοση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου. Οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν στη ματαίωση της καθιερωμένης λιτανείας κι επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση των προσκυνητών. Η ΕΡΤ3 προσφέρει στους πιστούς τη δυνατότητα να ζήσουν με ασφάλεια, μέσα από τους δέκτες τους, την κατάνυξη του εμβληματικού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 13:00, η εκπομπή «Χαρά Θεού» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Βυζάντιο ώς τον ξεριζωμό του, στη λεηλασία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην ίδρυση της Νέας Μονής στο Βέρμιο.

Στις 15:00, η εορταστική εκπομπή «Όλη η Ελλάδα μια γιορτή, ανήμερα της Παναγιάς» μάς ταξιδεύει σε μέρη όπου γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο, από τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία μέχρι τη Ρούμελη και τον Μοριά και από τη Μακεδονία μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, τα Επτάνησα και την Κρήτη.

Στις 21:00, οι τηλεθεατές θα απολαύσουν, σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση, τη μουσική παράσταση των Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη «Μίκης ο Ευξείνιος», μια μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Για πρώτη φορά, ο Εύξεινος Πόντος συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου, σ’ ένα σπάνιο μουσικό αμάλγαμα των ποντιακών ακουσμάτων με τις συνθέσεις του Μίκη. Από το ποντιακό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία» μέχρι τη «Ρωμιοσύνη μην την κλαις» και από τα «Δακρυσμένα μάτια» μέχρι «Στα περιβόλια…», η ιδιαίτερη αυτή μουσική προσέγγιση ξεδιπλώνει συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που πάντα θα μας εμπνέουν.