«Δύο ημέρες, μία νύχτα» – Μια συγκλονιστική ταινία των Ζαν-Πιέρ & Λικ...

«Δύο ημέρες, μία νύχτα» – Μια συγκλονιστική ταινία των Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν στην ΕΡΤ2 07.11.2019

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Δύο ημέρες, μία νύχτα»
(Deux jours, une nuit / Two days, one night)
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 23:00

Κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Βελγίου-Ιταλίας-Γαλλίας 2014.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέν Μαρκοέν.

Μοντάζ: Μαρί-Ελέν Ντοζό.

Παίζουν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Κατρίν Σαλέ, Πίλι Γκρόιν.

Διάρκεια: 92΄

Υπόθεση: Η Σάντρα, νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σ’ ένα εργοστάσιο σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Κατά την απουσία της με αναρρωτική άδεια λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, οι συνάδελφοί της συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καλύψουν τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες, παίρνοντας σαν ανταμοιβή χρηματικό μπόνους.

Προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά της, η Σάντρα αποφασίζει να επισκεφθεί τους συναδέλφους της για να προσπαθήσει να τους μεταπείσει, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της στην καταληκτική ψηφοφορία.

Η μοίρα της βρίσκεται στα χέρια τους και πρέπει να καταφέρει να τους πείσει να αρνηθούν τα επιπλέον χρήματα.

Σε οριακή ψυχολογική κατάσταση (καθώς δεν έχει συνέλθει ακόμη από μια καταθλιπτική περίοδο) έχει στη διάθεση της δύο ημέρες και μία νύχτα, για να γλυτώσει την ανεργία…

Πολιτικά διεισδυτική και σκηνοθετικά αριστοτεχνική, η ταινία των Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν είναι ένα καίρια λιτό, ευθύβολο και απόλυτα επίκαιρο κοινωνικό δράμα.

Δομημένο σαν ένα θρίλερ, με τις ώρες να μετράνε αντίστροφα για την ηρωίδα και τον θεατή, την ακολουθούν στις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με τους συναδέλφους της.

Παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις των ατόμων που επισκέπτεται η Σάντρα, οι βραβευμένοι δύο φορές με Χρυσό Φοίνικα Βέλγοι δημιουργοί, κάνουν μια ακτινογραφία του σύγχρονου Ευρωπαίου και τη στάση του απέναντι σε κοινωνικά θέματα, όπως η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, σε αντιδιαστολή με τον εγωισμό και την καταναλωτική μανία.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας και καλύτερης ηθοποιού. Επίσης, ήταν η επίσημη πρόταση του Βελγίου για την κατηγορία του Ξενόγλωσσου Όσκαρ.