ΕΡΤ – Νέες εκπομπές και ντοκιμαντέρ

ΕΡΤ – Νέες εκπομπές και ντοκιμαντέρ

ΝΕΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Με νέες εκπομπές λόγου και ντοκιμαντέρ πολιτισμού, καθώς και νέους κύκλους εκπομπών, αρχίζει απ’ αυτό το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ για τη φετινή τηλεοπτική περίοδο.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 στις 10:30, τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπαδήμα και παρουσίαση Ελένης Μπιλιάλη. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα με ένα οδοιπορικό στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, η οποία αποτελεί έναν ανεκτίμητο πνευματικό και ιστορικό θησαυρό στα τετρακόσια και πλέον χρόνια λειτουργίας της.

Στη συνέχεια, στις 11:30 τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Οι Βιβλιοθήκες της Αθήνας», σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων.

Την ίδια μέρα, στις 13:30, τη νέα εκπομπή «Στην κουζίνα των μεταναστών». Στις γειτονιές της Αθήνας αναπνέουν πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί. Πολλές  διαφορετικές συνταγές κρυμμένες και χιλιάδες γαστρονομικά μυστικά που μπορούν να χρωματίσουν το τραπέζι της κουζίνας μας. Ο Νέστωρ Κοψιδάς επισκέπτεται ανθρώπους, που κατάγονται από άλλες πατρίδες -αλλά πλέον ζουν στην Ελλάδα- και μαγειρεύει μαζί τους.

Το γευστικό ταξίδι της νέας εκπομπής αρχίζει με το Νέστορα να συναντά την Έλενα από τη Ρωσία. Μαζί μαγειρεύουν παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις  της πατρίδας της!

Στις 16:00, τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Χωρίς ερώτηση», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Δημητρίου. Πρόκειται για μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, θα συναντήσουμε τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα, ο οποίος μας εξιστορεί σημαδιακά γεγονότα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του.

Στη συνέχεια, στις 16:30, την εκπομπή «Μιλώντας για θέατρο» με τον Γιάννη Μπέζο, ο οποίος παρουσιάζει μία θεατρική παραγωγή ενός κλασικού έργου, που επαναλαμβάνεται μετά το περσινό επιτυχημένο της ανέβασμα, καθώς και ένα σύγχρονο αμερικανικό έργο που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής έργα: α) «Φάουστ», το έργο-ογκόλιθος του Γκαίτε, που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή, Αργύρη Πανταζάρα, Αμαλία Νίνου και παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. β) «Τσούχτρες». Το έως τώρα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του 67χρονου Αμερικανού, Ντον Νίγκρο, που παρουσιάζουν και συν-σκηνοθετούν η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή στο Αγγέλων Βήμα.

Στη συνέχεια, στις 17:30, τη νέα εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο», η οποία εστιάζει στη δυναμική τάση του upcycling που σαρώνει τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και με την αμεσότητα που τον διακρίνει συζητεί μαζί τους για τη δημιουργική επανάχρηση πραγμάτων, ιδεών, τεχνοτροπιών και υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Στο πρώτο επεισόδιο, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος γνωρίζει τους ανθρώπους της Odyssea, μιας οργάνωσης που αξιοποιεί τα φουσκωτά και τα σωσίβια των προσφύγων που συσσωρεύονται στα νησιά και έως σήμερα επιβάρυναν με τόνους πλαστικού τις χωματερές. Μ’ αυτά κατασκευάζουν κάθε λογής αντικείμενα, από κομψές τσάντες μέχρι design θήκες για τάμπλετ και μπρελόκ. Τα έσοδα επιστρέφουν στους πρόσφυγες και στις νησιώτικες κοινωνίες.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος σαλπάρει με τη Salty Bag. Την εταιρεία, που έστησε μία παρέα νέων ιστιοπλόων και δημιουργεί πολυτελείς τσάντες και σακ βουαγιάζ από τα ανθεκτικά και φορτωμένα θαλασσινές μνήμες πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30, τη νέα σειρά εκπομπών «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της νέας σειράς, που αναφέρεται  στο αρχαίο δράμα,  παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Στο πρώτο επεισόδιο, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με μία ομάδα νέων ηθοποιών στον υποβλητικό χώρο του Θεάτρου Θησείον, αναλύοντας και ερμηνεύοντας με τη δική του ματιά και προσέγγιση τα κρίσιμα ερωτήματα της τραγωδίας του Αισχύλου, «Αγαμέμνων».

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30, το νέο κύκλο της σειράς αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα» του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη.

Ο Ηπειρώτης συγγραφέας, μυθιστοριογράφος Δημήτρης Νόλλας, ανοίγει το νέο κύκλο του «Μονογράμματος» και αυτοβιογραφείται.

Επίσης, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 στις 12:30, το νέο κύκλο της ενημερωτικής εκπομπής «Επτά», που παρουσιάζει η Βάλια Πετούρη.

Στη συνέχεια, στις 13:30, το νέο κύκλο της ενημερωτικής εκπομπής «Europe», που παρουσιάζει η Εύα Μπούρα.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 16:00,  το νέο κύκλο της εκπομπής «Προσωπικά». Η εκπομπή, που ανοίγει το νέο κύκλο, έχει τίτλο «Ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός στην Ιορδανία». Στην Ιορδανία υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες. O σεβασμός όμως του ενός στην πίστη του άλλου, έχει ως αποτέλεσμα την αρμονική συνύπαρξή τους. Η Έλενα Κατρίτση συναντάει τους Έλληνες της Ιορδανίας και μιλάει με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τη ζωτικής σημασία, παρουσία και παραμονή του χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια μέρα, στις 17:00, τη νέα εκπομπή «28 φορές Ευρώπη» με τον Κώστα Αργυρό. Η εναρκτήρια εκπομπή  έχει τίτλο «Νοσταλγώντας τη Σίσι». Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 η ουγγρική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες της χώρας να απορρίψουν με δημοψήφισμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό. Πού ακριβώς αποσκοπεί αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και πόσο μπορεί να ενισχύσει τον αντιευρωπαϊσμό στην Κεντρική Ευρώπη; Μπορεί να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Την ίδια ημέρα, ήταν προγραμματισμένος και ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία με αντιπάλους τον Πράσινο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και τον εθνικιστή δεξιό Νόρμπερτ Χόφερ. Η εκλογή μετατέθηκε τελικά για τις 4 Δεκεμβρίου 2016 για τεχνικούς λόγους, αλλά η πόλωση στην αυστριακή κοινωνία παραμένει, όπως και η ανησυχία των δημοκρατικών δυνάμεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τι θα σημάνει μια πιθανή επικράτηση του πρώτου ακροδεξιού προέδρου στην Ευρώπη;

Ο Κώστας Αργυρός και η ομάδα της εκπομπής ταξίδεψαν στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, αναζητώντας απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.