ΕΡΤ1 – «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 19.02.2017

ΕΡΤ1 – «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» 19.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe»

Με τον Κώστα Αργυρό

«28 φορές Ευρώπη» - FAKE NEWS (1)

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ, τρία  χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στις 17:00

(Νέος κύκλος) – Εκπομπή 5η: «Γλυκό μου ψέμα»

 Συνέβαλαν τελικά οι Ρώσοι χάκερ με τις παρεμβάσεις τους στο να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ; Ετοιμάζεται μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση ψεμάτων ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία; Είναι αληθινές οι πληροφορίες που μιλούν για οργανωμένα κέντρα τρολαρίσματος σε κάποια ερημικά χωριά της Ανατολικής Ευρώπης; Είναι υπερβολικός ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, όταν μιλάει για έναν πόλεμο προπαγάνδας, που απειλεί και τη δική του χώρα;

Στην εποχή του ιντερνέτ η διασπορά των «fake news», των ψευδών ειδήσεων με σκοπό την παραπληροφόρηση και τη συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων αλλά και απλών ανθρώπων, μοιάζει να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να πιστεύουν τόσο εύκολα σε «ψεύτικα νέα» και γιατί ακόμα και έμπειροι δημοσιογράφοι και πολιτικοί πέφτουν πολλές φορές στην παγίδα, αναπαράγοντας τέτοιες «πληροφορίες»; Πώς μπορεί να προστατευτεί από τέτοιες παγίδες ο απλός καταναλωτής ειδήσεων, αλλά και οι επαγγελματίες της ενημέρωσης;

Ο Κώστας Αργυρός συζητεί με επιστήμονες, δημοσιογράφους, αλλά και «κυνηγούς ψεμάτων» για το φαινόμενο, που δεν είναι νέο ως προς την ουσία του, αλλά ως προς τις τεράστιες διαστάσεις του, την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητά του.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.