ΕΡΤ1 – «Αφιέρωμα στο Χρόνη Αηδονίδη – Θρακιώτικο γλέντι» 21.08.2016

ΕΡΤ1 – «Αφιέρωμα στο Χρόνη Αηδονίδη – Θρακιώτικο γλέντι» 21.08.2016

  ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με το Λάμπρο Λιάβα

«Αφιέρωμα στο Χρόνη Αηδονίδη – Θρακιώτικο γλέντι»

XRONHS AHDONIDHS (2)

             Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, στις 13:00

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το αλάτι της Γης», που θα μεταδοθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 στη 1 το μεσημέρι,  είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο τραγουδιστή της Θράκης, το Χρόνη Αηδονίδη. Γιορτάζοντας μία πορεία 60 χρόνων στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της θρακιώτικης μουσικής κληρονομιάς, ο 84χρονος ερμηνευτής μιλάει στο Λάμπρο Λιάβα για τη ζωή και τη βιωματική σχέση του με το τραγούδι, για τα μουσικά ιδιώματα, τα όργανα και τους χορούς της Θράκης, για τους μαθητές του και τη νεότερη γενιά που καλείται να συνεχίσει την παράδοση.

Μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι, σχολιάζοντας τις διαφορές ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές: Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη.

Στην παρέα συμμετέχουν οι μαθητές του, Νεκταρία Καραντζή και Βαγγέλης Δημούδης, ενώ ο Νίκος Αλβανόπουλος με το κλαρίνο και ο Κυριάκος Πετράς με το βιολί έρχονται  από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, μεταφέροντας το «χρώμα» και την τεχνική παιξίματος της θρακιώτικης κομπανίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα παλαιά λαϊκά όργανα της Θράκης: την γκάιντα, τη φλογέρα-καβάλι και τη θρακιώτικη λύρα, που απειλούνται με εξαφάνιση, γι’ αυτό και επιβάλλεται να προβληθούν και να περάσουν στους νεότερους.

Στο γλέντι κυριαρχούν οι θρακιώτικοι χοροί με τον πλούτο και την πολυμορφία τους: συρτά, καρσιλαμάδες, χασάπικα, ζωναράδικα, συγκαθιστά, μαντηλάτοι, μπαϊντούσκες, ξέσυρτοι, «ταπεινοί» χοροί του γάμου, καθώς και ιδιότυποι τοπικοί χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία, το Σουφλί κ.ά. Συμμετέχουν η χορευτική ομάδα του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» από το Αιγίνιο Πιερίας (πρόσφυγες από το Καβακλή της Βόρειας Θράκης) με την επιμέλεια του Γιάννη Πραντσίδη, καθώς και χορευτές από την Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας με την επιμέλεια του Γιώργου Παντζιαρίδη.

Παράλληλα, ο Χρόνης Αηδονίδης ερμηνεύει με το δικό του μοναδικό τρόπο τα αργά καθιστικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, που έχουν  άμεση σχέση με τη βυζαντινή μουσική παράδοση, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό «θρακιώτικο τραγούδι βυζαντινό τροπάρι»!

 

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Παραγωγή: GV PRODUCTIONS