ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 19.02.2017

ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 19.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

 ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

Με την Ταμίλα Κουλίεβα 

ΑΘΗΝΑ-ΜΟΣΧΑ Επεισόδιο 5ο

Ένα οδοιπορικό στη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, αποτελεί η νέα εκπομπή «Αθήνα καλεί Μόσχα», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μάς ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα, που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό -μικρό ή μεγάλο- ρόλο, στη διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στο χρόνο.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00

Επεισόδιο 5ο. Από την εποχή που ο Μέγας Πρίγκιψ του Κιέβου Βλαδίμηρος, επέλεξε το 988 να βαπτιστεί χριστιανός στη Χερσόνα της Κριμαίας, το κράτος των Ρως και των απογόνων τους συνδέθηκε στενά με τη βυζαντινή παράδοση και την ορθοδοξία.

Τις πνευματικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας ανιχνεύει στο επεισόδιο αυτό η Ταμίλα Κουλίεβα, συνομιλώντας με έναν από τους επιφανέστερους ιεράρχες της σύγχρονης ρωσικής Εκκλησίας, τον επίσκοπο Γεγκόρεφσκ Τύχωνα, βικάριο του Πατριάρχη Μόσχας και πατριαρχικό επίτροπο της υποδειγματικής μονής της Υπαπαντής στο κέντρο της Μόσχας.

Ο κάποτε συμφοιτητής της Ταμίλας στο περίφημο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας και κατά τις φήμες πνευματικός του προέδρου Πούτιν, δεν ξεχνάει τις ελληνικές του ρίζες και μας ξεναγεί στο μοναστήρι, που ήταν κάποτε τόπος εκτελέσεων κληρικών. Στον ίδιο δρόμο και ο ομογενής σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, ο οποίος καταγράφει την ιστορία των αμέτρητων νεομαρτύρων της Ρωσίας.

Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Αρχισυνταξία: Αθανάσιος Τσιόλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.

Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.

Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.

Μακιγιάζ: Ειρ. Χαλέλη.

Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης.

Κάμερα-Μόσχα: Β. Γκουμπένκο.

Ήχος-Μόσχα: Β. Προυντνίκοφ.

Μακιγιάζ-Μόσχα: Γ. Νάτσινα.

Β. συντάκτης-Μόσχα: Β. Ζαχάρης.

Β. παραγωγής-Μόσχα: Α. Σαβρίν.

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.