ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 19.03.2017

ΕΡΤ1 – «Αθήνα καλεί Μόσχα» 19.03.2017

 

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

Με την Ταμίλα Κουλίεβα

ΕΡΤ1 - ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ «Ελληνικά και ρωσικά Γλωσσικές ιστορίες...» 

Ένα οδοιπορικό στη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, αποτελεί η σειρά ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μάς ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα, που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό -μικρό ή μεγάλο- ρόλο, στη διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στο χρόνο.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 19:00

Επεισόδιο 8ο: «Ελληνικά και ρωσικά: Γλωσσικές ιστορίες…»

ΕΡΤ1 - ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ «Ελληνικά και ρωσικά Γλωσσικές ιστορίες...» (1)

Το όγδοο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα», που μεταδίδεται την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στην ΕΡΤ1, ανιχνεύει τις ιστορικές διαδρομές, αλλά και τα σύγχρονα υπόγεια ρεύματα, που συνδέουν την ελληνική και τη ρωσική γλώσσα και τους δύο πολιτισμούς, όπου περίοπτη θέση έχουν οι ελληνικής καταγωγής θεμελιωτές του κυριλλικού αλφαβήτου, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, αλλά και ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος, που ανταλλάσσεται με εργαλείο και όχημα τη γλώσσα.

Η Ταμίλα Κουλίεβα επισκέπτεται στη Μόσχα το ιδιωτικό λύκειο «Ελλάδα», μια λέξη, που παραμένει ζωντανή στη ρωσική γλώσσα και σηματοδοτεί τον ελληνισμό στην αρχαιοελληνική και βυζαντινή του διάσταση. Οι μαθητές του, όχι μόνο μαθαίνουν ελληνικά, αλλά και εντρυφούν στον ελληνικό πολιτισμό -κλασικό και νεότερο- και ανακαλύπτουν από τα σχολικά θρανία πόσα πολλά συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς μας.

Στην Αθήνα, η Ταμίλα Κουλίεβα επισκέπτεται το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας «Πούσκιν», που συνεχίζει τη μακρά παράδοση διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους στη μελέτη των συνδετικών κρίκων των δύο γλωσσών, αλλά και στη συνεργασία των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το Ινστιτούτο Πούσκιν στην Αθήνα ιδρύθηκε από τον εκδότη και επιχειρηματία Γιάννη Γιαννίκο, ο οποίος υπήρξε στα δύσκολα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εκδότης της ιστορικής ρωσικής εφημερίδας «Πράβντα» στη Μόσχα και διευθύνεται σήμερα από το γιο του Στάθη Γιαννίκο.

Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Αρχισυνταξία: Θανάσης Τσιόλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Executive producer: Σταύρος Καπελούζος.

Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης.

Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα.

Μακιγιάζ: Ειρήνη Χαλέλη.

Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης.

Κάμερα (Μόσχα): Αντρέι Γκουμπένκο.

Ήχος (Μόσχα): Βαντίμ Προύντνικοφ.

Μακιγιάζ (Μόσχα): Γιούλια Νάτσινα.

Β.αρχισυντάκτη: Λάμπρος Ζαχαρής.

Β.παραγωγής (Μόσχα): Αντρέι Σάβριν.

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου.

ΕΡΤ1 - ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ «Ελληνικά και ρωσικά Γλωσσικές ιστορίες...» (2)