ΕΡΤ1 – Ελλήνων δρώμενα «Θα πάω να βγω στην Πάρο» 13.08.2016

ΕΡΤ1 – Ελλήνων δρώμενα «Θα πάω να βγω στην Πάρο» 13.08.2016

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

«Θα πάω να βγω στην Πάρο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, στις 12:30

Το ταξίδι της εκπομπής «Ελλήνων δρώμενα» συνεχίζεται σε θαλασσινούς δρόμους, με τα καΐκια των ψαράδων και με προορισμό την Πάρο, αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας στην κοινωνία των ανθρώπων της θάλασσας.

Στην Πάρο και ειδικότερα στη Νάουσα της Πάρου συναντάμε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψαράδων. Ανθρώπων που τα μερόνυχτα του βίου τους τα έχουν εξαντλήσει στη θαλασσινή περιπέτεια.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ «Θα πάω να βγω στην Πάρο» (3)

Ο φακός της εκπομπής περιηγείται σε όλο το φάσμα της εργασιακής δράσης των ψαράδων, μέρα και νύχτα στην επιφάνεια της θάλασσας, για να αποκαλύψει με πληρότητα τις αμέτρητες κρυφές και φανερές αντιξοότητες της τέχνης τους.

Η θαλασσινή περιπέτεια είναι ανεξάντλητη, όπως και η θάλασσα. Απρόβλεπτη, όπως και η φύση. Και οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν και μας διηγούνται πολλά βιωματικά περιστατικά, από την κοπιαστική προσπάθειά τους για την καλή ψαριά, από τη μάχη τους με τα κύματα και τους καιρούς, -για τη ζωή τους- από τους μύθους και τις φανταστικές ιστορίες των παλαιότερων, από τα ψέματα για την «πλούσια» ή «φτωχή» ψαριά τους και τόσες άλλες περιπέτειες διανθισμένες με άγριες αλλά και όμορφες, γαλήνιες όψεις της θάλασσας…

Οι άνθρωποι της θάλασσας μας αφηγούνται αυτή τη μεγάλη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί της, δίνοντάς της ακόμη και ανθρώπινη μορφή, με άλλοτε άγριο και άλλοτε ήμερο χαρακτήρα και συμπεριφορά.

Αυτόν τον χαρακτήρα της τραγουδούν μέρα και νύχτα οι άνθρωποι που τη ζουν. «Στο καΐκι στ’ ανοιχτά», «στο απάνεμο λιμάνι», «μεσοπέλαγα» και κυρίως στα στεριανά γλέντια, όπου ξεφαντώνουν «διασκεδάζοντας» τα πάθη και τους θαλασσινούς καημούς τους, παρέα με τις οικογένειές τους.

Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε αληθινά γλέντια στη θαλασσινή κοινότητα της Νάουσας στην Πάρο, όπου οι «θαλασσινές υμνωδίες» του Αιγαίου Πελάγους, τα πασίγνωστα «νησιώτικα» τραγούδια δοξολογούν την πανέμορφη θάλασσα, την πανέμορφη γυναικεία μορφή, τον έρωτα, την αγάπη αλλά και τον πόνο του «μισεμού» των γυναικών στην απουσία των ψαράδων στα ανοιχτά πέλαγα…

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Παραγωγή: filmellon

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.