ΕΡΤ1 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ: «Τα αύριο της πολυφωνίας» 01.04.2017

ΕΡΤ1 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ: «Τα αύριο της πολυφωνίας» 01.04.2017

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ 

Πορτρέτα του αύριο

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Απριλίου 2017, στις 18:30

Μετά τους δύο επιτυχημένους κύκλους της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από το νέο κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επεισόδιο 12ο: «Τα αύριο της πολυφωνίας»

Στο πλαίσιο της μετάδοσης του τρίτου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», το Σάββατο 1η Απριλίου 2017 και ώρα 18:30 στην ΕΡΤ1, προβάλλεται το επεισόδιο με τίτλο «Τα αύριο της πολυφωνίας» του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

 Πολυφωνικό τραγούδι, ένα παλαιότατο τεκμήριο του μουσικού πολιτισμού.

Πριν από χρόνια, σε μια οριακή στιγμή επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια, με μια άνοιξη πολυφωνίας να προμηνύει ένα υποσχετικό μέλλον. Ο καταλύτης της αναστροφής, η δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού, εδώ και είκοσι χρόνια.

Σχεδόν συνομήλικη του Καραβανιού, η Αλίκη. Μεγάλωσε μαζί με το Καραβάνι. Από τα δεκαέξι της χρόνια μέσα στο Καραβάνι, από τα δεκαοκτώ της μαθητεύει στο Εργαστήρι Πολυφωνίας, από τα είκοσι πρωτοστατεί στο πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», στα είκοσι δύο διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και από φέτος και στο εξωτερικό. Όλα αυτά, αποτελώντας πια, την… κυραντζούλα του Πολυφωνικού Καραβανιού, την οδηγό δηλαδή των ταξιδιών του.

Η Αλίκη Γκανά αποτελεί μοναδική περίπτωση νέου ανθρώπου που μεγάλωσε με τα πολυφωνικά τραγούδια στις πόλεις, κοινωνώντας και επιτόπια την αυθεντική τους ερμηνεία σε όλη την παραμεθόρια Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία και διαμορφώθηκε μέσα απ’ αυτή τη μαθητεία, αποτελώντας σήμερα κορυφαία ερμηνεύτριά τους με τις πρώτες συναυλίες της σε κορυφαίους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα και μετακλήσεις στο εξωτερικό.

Η σχέση της Αλίκης Γκανά με το πολυφωνικό τραγούδι είναι πολύτροπη. Πέρα από την ερμηνεία τους, πρωτοστατεί σε ομάδες επιτόπιων καταγραφών, έρευνας, προβολής και στη διάδοσή τους με τη διδασκαλία τους σε σειρά Εργαστηρίων, από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Εργαστήρι Πολυφωνίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας μέχρι το Βερολίνο.

Πρωτοστατεί στη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού, στην εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στoν παγκόσμιο κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αξιοποιώντας και τις τωρινές μεταπτυχιακές σπουδές της στο Διεθνές Δίκαιο (αριστούχος στη Νομική Αθηνών).

Η ερμηνεία της αγκαλιάζει όλα τα είδη ελλαδικής και ελληνόφωνης πολυφωνίας, από την Ηπειρώτικη ώς τις γυναικείες διφωνίες του Βώλακα Δράμας, της Κέρκυρας, της Καρπάθου και της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας (Σαλέντο και Καλαβρία).

Η περίπτωση της Αλίκης Γκανά πρεσβεύει την καλύτερη συνηγορία για το μέλλον της λαϊκής πολυφωνίας, του μουσικού μας πολιτισμού, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και εγγράφει τις καλύτερες προσωπικές και συλλογικές προοπτικές.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην ερμηνεία και τη διδασκαλία της Αλίκης Γκανά, με γυρίσματα στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και σε συναυλίες πολυφωνικού τραγουδιού.

Την ίδια ώρα, το ντοκιμαντέρ ανθολογεί από το πλουσιότατο Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού στιγμές από την πορεία της Αλίκης από τα δεκαέξι της χρόνια μέχρι τώρα, σε συναυλίες, σεμινάρια, δράσεις, αναδεικνύοντας μία μοναδική και υποσχετική, πολύτροπη και ήδη πολύκαρπη διαδρομή και επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο πως «Ες αύριον τα σπουδαία»!

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Λαμπρίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αργύρης Θέος.

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.