ΕΡΤ1: Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες – «Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο» 15.08.2016

ΕΡΤ1: Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες – «Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο» 15.08.2016

ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  

«Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016, στις 13:00

Το χρώμα της ηπειρώτικης μουσικής είναι μοναδικό και έντονα μελωδικό. Δένει απόλυτα με την αρμονία του τοπίου, ο ήχος είναι λυπητερός. Ακόμα και τα τραγούδια με εύθυμο σκοπό  ή σατιρικό περιεχόμενο σε κάνουν να στοχαστείς.  Η άγρια λιτότητα του τοπίου αντανακλάται στο ύφος και στο χρώμα των τραγουδιών.

Η Κόνιτσα είναι πολιτισμικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αλβανία και τη Δ. Μακεδονία και σημαντικός τόπος γέννησης ηπειρώτικων μελωδιών, ενώ οι επιρροές και από τους δύο τόπους είναι εμφανείς.

Τα μοιρολόγια εκφράζουν τον πόνο της απώλειας, της ξενιτιάς ή του θανάτου και μ’ αυτά αρχίζουν τα παραδοσιακά πανηγύρια της Ηπείρου, ως φόρος τιμής σε όσους λείπουν από τη γιορτή. Πλήθος συναισθημάτων: πόνος, λύπη, χαρά,  προσμονή, αγάπη, καθώς και ένα πλήθος οργάνων που τα εκφράζουν: κλαρίνο, ντέφι, λαούτο και βιολί.

Εκτός από την Κόνιτσα, επισκεπτόμαστε την ιστορική μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστου, ενώ παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς του Δεκαπενταύγουστου  στα χωριά της περιοχής: Πουρνιά, Πάδες, Παλαιοσέλλι και Γαναδιό.

 Παρουσίαση: Βίκυ Τσιανίκα

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Διεύθυνση παραγωγής: Παυλίνα Παπαδοπούλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Ηχοληψία: Στράτος Αξιώτης

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά