ΕΡΤ1 – «Europe» 01.10.2016

ΕΡΤ1 – «Europe» 01.10.2016

        «EUROPE»    Εύα Μπούρα  Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η  Οκτωβρίου 2016, στις 13:30

Με την πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, τα αθώα θύματα του πολέμου και με το μείζον θέμα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ευρώπη, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 13:30.

Παρά τις συνεχείς συσκέψεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κατορθώσει να έχει μία κοινή και κυρίως αποτελεσματική γραμμή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η αύξηση του αριθμού προσέλευσης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat να αναφέρουν πως πάνω από 100.000 ασυνόδευτα παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους 18 μήνες. «Καμπανάκι» κινδύνου χτυπούν και οι χιλιάδες εξαφανίσεις παιδιών, με την Ιντερπόλ να εκτιμά πως το ένα στα εννέα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών δεν είναι καταγεγραμμένο ή αγνοείται.

Πώς μπορεί να αντιδράσει η πολιτισμένη Ευρώπη; Πώς μπορούν να προστατευτούν τα ασυνόδευτα παιδιά; Πόσο σοβαρό είναι πανευρωπαϊκά το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) με συγκλονιστικές καταγγελίες για τιμολογήσεις παιδιών έως 14.000 ευρώ;

Με ποιους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους; Σε ποιες συνθήκες ζουν στα κέντρα φιλοξενίας;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ποια η στάση της πολιτείας; Ποιος ο ρόλος των ΜΚΟ; Υπάρχουν λύσεις για στέγαση και σίτιση των παιδιών; Λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα φιλοξενίας  και ποια η διαδικασία που ακολουθείται; Υπάρχουν οικογένειες που φιλοξενούν ασυνόδευτα παιδιά ή αυτά περιμένουν μάταια σε λίστες αναμονής;

Σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση για την Ελλάδα και το «Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Τέλος, δύο συγκλονιστικά ρεπορτάζ του BBC για μικρά παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, είναι οι: Μίλτος Κύρκος (ευρωβουλευτής), Κλημεντίνη Διακομανώλη (προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα), Ηρακλής Μοσκώφ (Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων) και η Αντιγόνη Αγγελάκη (υπεύθυνη λειτουργιών και προγραμμάτων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση»).

 

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη, Βάνα Μπρατάκου.