ΕΡΤ1 – «EUROPE» 02.07.2016

ΕΡΤ1 – «EUROPE» 02.07.2016

 

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στις 13:30

Οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit  στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ελλάδα, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 στις 13:30.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της επικείμενης αποχώρησης ενός μέλους της, καθώς οι  επιπτώσεις  της εξόδου της Βρετανίας θα είναι ορατές στο άμεσο μέλλον τόσο σε πολιτικό-θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με πιθανή επίπτωση μια σημαντική επιδείνωση στις οικονομίες χωρών-μελών που θα οξύνει  ταυτόχρονα και τους πολιτικούς κινδύνους.

Ποιες οι νέες ισορροπίες και ποιοι οι κίνδυνοι στις περισσότερο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης των μνημονίων και των ελλειμμάτων;

Μήπως η Ευρώπη οδηγείται στη λογική μικρών ομάδων, με συνέπεια να οδηγηθούμε  σε μία ένωση, δύο ή ίσως και περισσότερων ταχυτήτων; Πώς θα αντιδράσουν οι χώρες της περιφέρειας;

Ακόμα,  οι επιπτώσεις για την Ελλάδα. Πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, ποιες οι προβλέψεις για τον τουρισμό  και  τι θα γίνει με τις τράπεζες; Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες;

Ακόμα, πώς το βρετανικό δημοψήφισμα συμβάλλει στην επιτακτική ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στην Ε.Ε.; Μπορεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να επιταχύνει ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες χώρες; Η  επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς, μιλάει αποκλειστικά στην εκπομπή.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, είναι ο καθηγητής Χρηματοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης  Πετράκης και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία; Οι διεργασίες και οι δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πινδαρική ποίηση και το ολυμπιακό ιδεώδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

 

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη-Βάνα Μπρατάκου