ΕΡΤ1 – EUROPE 11.02.2017

Με την Εύα Μπούρα

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 13:30

Εύα Μπούρα (1) (1)

Η πολιτική προστατευτισμού, το νέο όραμα στην αμερικανική οικονομία και οι πιθανές επιπτώσεις της  εκλογής Τραμπ στις πολιτικές εξελίξεις  σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχέσεις είναι το βασικό θέμα  της εκπομπής «Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στις 13:30.

Από την δεκαετία του ’50 οι Αμερικανοί έβλεπαν την Ευρώπη σαν ένα πυλώνα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο. Το νέο όραμα φαίνεται να επιθυμεί την ευρωπαϊκή αστάθεια τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ «πρώτα η Αμερική», οι τάσεις προστατευτισμού που παρατηρούνται και η ενίσχυση του λαϊκισμού στη Γηραιά Ήπειρο προκαλούν ανησυχίες για το φόβο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη; Θέλει πράγματι ο Αμερικανός πρόεδρος να διαλύσει την Ευρωζώνη; Οι πρώτες εμπορικές αψιμαχίες με τη Γερμανία και η προσπάθεια προσέγγισης με την Βρετανία με φόντο το επερχόμενο Brexit.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Τι σημαίνει η επαναφορά του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πόσο πιθανός είναι ένας οικονομικός «πόλεμος» με την Κίνα; Γιατί το ΔΝΤ εκτιμά πως ο περιορισμός του ελεύθερου εμπορίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία;

Οικονομική κρίση, Brexit, προσφυγική κρίση απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι ο Τραμπ το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσο ενισχύει τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη η ρητορική του Αμερικανού προέδρου ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το επόμενο διάστημα;

Ποια θέματα θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ε.Κ.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο  καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, ο Γενικός Διευθυντής   ΙΟΒΕ  Νίκος Βέτας και ο πρώην Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χρήστος Παναγόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.