ΕΡΤ1 – «Europe» 22.02.2020

ΕΡΤ1 – «Europe» 22.02.2020

«EUROPE»
Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στις 13:30

Eva Boura

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατανομή των κονδυλίων και η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, είναι τα βασικά θέματα  της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 13:30.

Σε «μάχη» Βορρά-Νότου αναμένεται να εξελιχθεί το προσεχές διάστημα η συζήτηση για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν προτείνει τη διατήρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, κάτι που ωστόσο μετά το Brexit περιέχει ένα κενό ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετες σ’ αυτό το ενδεχόμενο είναι χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία -που συνεισφέρουν πολλά στον προϋπολογισμό- και ενδεχομένως η Γερμανία. Οι 15 «Φίλοι της Συνοχής», στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, επιμένουν ο συνολικός προϋπολογισμός να ξεπεράσει το 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ.

Πώς διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πόρους που θα διανεμηθούν την επόμενη επταετία; Πώς θα μοιρασθούν τα κονδύλια; Πόση χρηματοδότηση θα λάβει το πρόγραμμα Εράσμους; Σε ποιο βαθμό θα επωφεληθούν οι φτωχότερες περιοχές της Ένωσης από τη χρηματική υποστήριξη; Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κοινοτικοί πόροι που θα διατεθούν για τη χώρα μας στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού. Πού στοχεύει η Αθήνα; Πόσο βάσιμοι είναι οι φόβοι για μείωση των κονδυλίων για την ΚΑΠ υπέρ των δράσεων για το περιβάλλον;

Το ζήτημα των μελλοντικών δημοσιονομικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας και η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι οι ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ), καθώς και το πρώην στέλεχος της Ε.Ε. Αντώνης Τριφύλλης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.