ΕΡΤ1 – Η άγνωστη Μύκονος στη «Μηχανή του χρόνου» 28.08.2016

ΕΡΤ1 – Η άγνωστη Μύκονος στη «Μηχανή του χρόνου» 28.08.2016

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Με το Χρήστο ΒασιλόπουλοCHRISTOS VASILOPOULOS

«Η άγνωστη Μύκονος»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, στις 17:00

 Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρήστο Βασιλόπουλο, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1, κάνει ένα ταξίδι στη Μύκονο του χθες.

Η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες από το διάσημο νησί, που σήμερα ζει στους έντονους ρυθμούς της διασκέδασης και του lifestyle, αλλά στο παρελθόν ήταν ένας φτωχός τόπος με έντονες παραδόσεις.

Η Μύκονος του χθες είχε ήρωες της Επανάστασης, αλλά και ήρωες της καθημερινότητας. Από τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια του νησιού, που σήμερα απολαμβάνουν τη βόλτα τους χιλιάδες τουρίστες, η ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, οργάνωνε τον αγώνα του 1821. Από τη «Μικρή Βενετία», που σήμερα είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της Μυκόνου ξεκινούσαν τα πλοία του περίφημου πειρατή Μερμελέχα, που σκορπούσε τον τρόμο στο Αιγαίο και τη χαρά στη στεριά, αφού βοηθούσε οικονομικά τους ντόπιους. Ο «Γιαλός», που στις μέρες μας είναι γεμάτος καφετέριες και εστιατόρια, ήταν κάποτε γεμάτος καΐκια και δίχτυα των ψαράδων του νησιού. Οι παραλίες στις οποίες σήμερα χρειάζεται ακόμα και ειδική κράτηση για τις ξαπλώστρες, ήταν στο παρελθόν καταφύγιο των πρώτων γυμνιστών. Ο «Φάρος Αρμενιστής», που έχει γίνει τόπος συνάντησης των ερωτευμένων, κρύβει μια συναρπαστική πολεμική ιστορία που γέννησε μια φιλία μεταξύ του πρώην δημάρχου και ενός Γερμανού στρατιώτη.

Η εκπομπή συναντάει ξεχωριστά πρόσωπα, όπως τη σύγχρονη καπετάνισσα Κατερίνα, τη γυναίκα που κυβερνούσε καΐκι και εντυπωσίαζε τους άντρες, αλλά και την περίφημη Βαγγελιώ, που εργάστηκε στο θρυλικό μπαρ «Πιέρος». Είναι η τολμηρή γυναίκα που ξυλοκόπησε τον διάσημο σχεδιαστή Βαλεντίνο, όταν έκανε μια κακόγουστη πλάκα σε βάρος μιας ηλικιωμένης.

Μέσα από σπάνια φιλμ και φωτογραφίες ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το παρελθόν του κοσμοπολίτικου νησιού, που αιφνιδιάζει και εκπλήσσει.

 

Στην εκπομπή μιλούν ο Μαθιός Αποστόλου (πρώην δήμαρχος και πρόεδρος Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου), η Δήμητρα Νάζου (υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου), οι διπλωματούχοι ξεναγοί, Τζέμα Οικονομοπούλου και Κωνσταντής Περραιβός, η Ανδριανή Θεοχάρη (γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών του νησιού), ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ζάχος Χατζηφωτίου, η Ιωάννα Ζουγανέλη (υφάντρα), ο Νίκος Μπένος-Πάλμερ (μελετητής φάρων), καθώς και πολλοί κάτοικοι του νησιού.

 

Παρουσίαση: Χρήστος Βασιλόπουλος

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλάμας

Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- Κabel