ΕΡΤ1 – Ο Γιώργος Χατζηνάσιος «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση 15.04.2018

ΕΡΤ1 – Ο Γιώργος Χατζηνάσιος «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση 15.04.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Προσωπικά»

Με την Έλενα Κατρίτση

«Γιώργος Χατζηνάσιος»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Απριλίου 2018, στις 16:00

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ - ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Ο καταξιωμένος συνθέτης και σπουδαίος πιανίστας Γιώργος Χατζηνάσιος μιλάει στην Έλενα Κατρίτση για τις μεγάλες αγάπες της ζωής του: τη μουσική και την οικογένειά του! Για την οικογένεια που δημιούργησε αλλά και για την οικογένεια που γεννήθηκε, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο του πατέρα του. Θυμάται την εποχή που πήγαινε στο σχολείο και στο ωδείο και παράλληλα, τα Σαββατοκύριακα, έπαιζε μουσική στα καμπαρέ που άνοιγαν, με αφορμή την άφιξη του αμερικανικού στόλου. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 14 χρόνων.

XATZHNASIOS (1)

Εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Έπαιζε πιάνο, ήθελε να κάνει ενορχηστρώσεις, αλλά όπως λέει: «Ως συνθέτης δεν ξεκίνησα με τις καλύτερες συνθήκες. Ήμουν δόκιμος και δεν με εμπιστεύονταν οι καταξιωμένοι στιχουργοί, οι οποίοι έδιναν τους στίχους τους στον Γιάννη Σπανό και τον Μίμη Πλέσσα και έκαναν τεράστιες επιτυχίες. Εκείνα τα πρώιμα χρόνια, έψαχνα να βρω μόνος μου στίχους, οι οποίοι δεν ήταν και τόσο σπουδαίοι… Στη συνέχεια, με βοήθησε το γεγονός ότι μπόρεσα να συνδυάσω την πραγματικότητα του στίχου με την πραγματικότητα της ζωής… Δεν μου άρεσαν οι ονειρικοί στίχοι που έλεγαν πράγματα που δεν γίνονται ποτέ στη ζωή… Ήθελα να πω “συγγνώμη που σ΄ αγάπησα πολύ, δεν ξέρω να αγαπώ πιο λίγο…” Έτσι απλά, όπως θέλουν να το πουν όλοι!».

Έχει διαγράψει λαμπρή πορεία ως συνθέτης, καθώς συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς και κορυφαίους τραγουδιστές, κάνοντας τεράστιες επιτυχίες. Επίσης, έχει γράψει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές.

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν η δημιουργία της συμφωνικής καντάτας «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο», που παρουσιάστηκε σε μια φαντασμαγορική βραδιά στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου.