ΕΡΤ1 – Οι κεραίες της εποχής μας «Γκράχαμ Σουίφτ – Λονδίνο» 14.08.2016

ΕΡΤ1 – Οι κεραίες της εποχής μας «Γκράχαμ Σουίφτ – Λονδίνο» 14.08.2016

14/8/2015: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΝΤΑΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ

  ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

«Γκράχαμ Σουίφτ – Λονδίνο» 

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 14 Αυγούστου 2016, στις 08:00

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά 9 μυθιστορήματα του Γκράχαμ Σουίφτ, Βρετανού συγγραφέα της γενιάς που κυριαρχεί σήμερα στη λογοτεχνική ζωή της χώρας (γεννήθηκε το 1949) -είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους Άγγλους λογοτέχνες στην Ελλάδα, μαζί με τους Κιουρέισι, Κόου και Ισιγκούρο. Η σχέση του Σουίφτ με την Ελλάδα έχει μεγάλη προϊστορία, αφού ο Σουίφτ, πριν ακόμα γίνει συγγραφέας, ήρθε και εργάστηκε στη βόρεια Ελλάδα ως καθηγητής Αγγλικών. Τα πρώτα του λογοτεχνικά σπαράγματα τα έγραψε εδώ, ενώ η Ελλάδα επανήλθε αρκετές φορές στο έργο του – σε ένα μυθιστόρημά του, μάλιστα, με τίτλο «Έξω από τον κόσμο αυτό», τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται Έλληνες και Άγγλοι χαρακτήρες.

Ο Γκράχαμ Σουίφτ δίνει σπάνια τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Η έμφυτη συστολή του, τον κάνει να προτιμά τη γραφή παρά την ομιλία. Στην περίπτωση όμως αυτή, έκανε μία εξαίρεση (προφανώς έπαιξε ρόλο και η αγάπη του για τη χώρα μας) και τελικά αποδείχθηκε ένας πραγματικός χείμαρρος ιδεών και απόψεων για τη λογοτεχνία και όχι μόνο.

Βραβευμένος το 1996 μ’ αυτό που θεωρείται το πιο έγκυρο αγγλόφωνο λογοτεχνικό βραβείο, το Βραβείο Μπούκερ, για το μυθιστόρημά του «Τελευταίες εντολές» (το οποίο μεταφέρθηκε στη συνέχεια και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν), ο Γκράχαμ Σουίφτ ξεχωρίζει από τους άλλους συναδέλφους του για το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, κανένα βιβλίο του δεν μοιάζει με το προηγούμενο. Ο Σουίφτ δοκιμάζει διαρκώς νέες γραφές, νέες οπτικές γωνίες, νέες θεματολογίες, διατηρώντας πάντα τη μοναδική του ευαισθησία στο πλάσιμο μοναδικών ανθρώπινων χαρακτήρων.

Ο Σουίφτ συνομίλησε με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, Α.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ (1)

στα γραφεία του λογοτεχνικού του πράκτορα. Η κουβέντα τους, όπως συμβαίνει πάντα στις «Κεραίες», δεν περιορίστηκε σε αυστηρά λογοτεχνικά θέματα, αλλά απλώθηκε ακόμα και στην πολιτική και την οικονομία. Επίσης, η κάμερα της εκπομπής δεν περιορίστηκε σε γυρίσματα στο κεντρικό Λονδίνο, αλλά ταξίδεψε βορειοανατολικά του Λονδίνου, στις ελώδεις εκτάσεις του Φένλαντ, κοντά στη θάλασσα, εκεί όπου διαδραματίζεται το άλλο περίφημο μυθιστόρημά του «Υδάτινη χώρα».

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.