ΕΡΤ1 – «Οίνος ο αγαπητός» 11.02.2017

ΕΡΤ1 – «Οίνος ο αγαπητός» 11.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Οίνος ο αγαπητός»

Η νέα εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00

OINOS O AGAPHTOS - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (4)

 Επεισόδιο 4ο: «Σαντορίνη» (Β΄ μέρος)

Στο τέταρτο επεισόδιο της νέας εκπομπής «Οίνος ο αγαπητός», που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19.00 στην ΕΡΤ1, συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη Σαντορίνη και γνωρίζουμε τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού του νησιού: το μαντηλάρι και το μαυροτράγανο. Επισκεπτόμαστε τα οινοποιία SantoWines και Σιγάλα και το μουσείο οίνου του Κουτσογιαννόπουλου. Καταρρίπτουμε το μύθο: «Το θολό είναι κακό»; Επίσης, μαθαίνουμε πως ανοίγουμε μία φιάλη και τη χρησιμότητα του οινοχόου. Τέλος, δοκιμάζουμε τοπικά εδέσματα και τα συνταιριάζουμε με το σωστό κρασί στο εστιατόριο «Σελήνη».

Παρουσίαση-αρχισυνταξία-σενάριο: Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Αλέξης Σκουλίδης.

Executive producer: Πέτρος Μπούτος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέργιος Κουμπος.

Δημοσιογραφική επιμέλεια εκπομπής: Ιφιγένεια Κολλάρου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.