ΕΡΤ1 – «Οίνος ο αγαπητός» 18.02.2017

ΕΡΤ1 – «Οίνος ο αγαπητός» 18.02.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Οίνος ο αγαπητός»

ΟΙΝΟΣ Α ΑΓΑΠΗΤΟΣ 010 (5)

Η νέα εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00

 Επεισόδιο 5ο: «Μεσόγεια»

Στο πέμπτο επεισόδιο της νέας εκπομπής «Οίνος ο αγαπητός», που μεταδίδεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στην ΕΡΤ1, ξεκινάμε το ταξίδι μας στα Μεσόγεια και εκεί γνωρίζουμε το Σαββατιανό. Επισκεπτόμαστε το κτήμα Παπαγιαννάκου, μιλάμε με έναν επαγγελματία οινοποιό, τον Βασίλη Παναγιώτου, με έναν ερασιτέχνη οινοποιό, το Δήμαρχο Κορωπίου Δημήτρη Κιούση και μία κυρία της οινοποίησης, την Άννα Κοκοτού.  Καταρρίπτουμε το μύθο «Το χρώμα είναι τεχνητό».  Μαθαίνουμε τη σωστή σειρά αλλά και τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών σε ένα γεύμα. Ξεφυλλίζουμε το λεύκωμα «Μνήμες τρύγου» και παίρνουμε άρωμα ρετσίνας στο παλιό οινοποιείο της Μαρκό.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία-σενάριο: Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Αλέξης Σκουλίδης.

Executive producer: Πέτρος Μπούτος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέργιος Κούμπος.

Δημοσιογραφική επιμέλεια εκπομπής: Ιφιγένεια Κολλάρου.

ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ - Σαντορίνη Α΄ μέρος (1)